Stockholm’de çocuk emeği sömürüsü tartışıldı
Stockholm’de çocuk emeği sömürüsü tartışıldı
Stockholm’de çocuk emeği sömürüsü tartışıldı
Çocuk emeği sömürüsüne karşı uluslararası konferansın üçüncüsü bu yılın 8-10 Ekim tarihlerinde Brezilya’da yapılacak. Konferansta çocuk işçilerin sayılarının azaltılması ve bazı sektörlerde çocuk emeği sömürüsünün tamamen ortadan kaldırılması için 2010 yılında Haag’da yapılan konferanstan sonra yapılanlar değerlendirilecek ve alınması gereken yeni önlemler tartışılacak.
İsveç’te sendikalar, çocuk ve insan hakları örgütleri, Parlamento’da temsil edilen 7 partiyle birlikte Brezilya’da yapılacak konferansa hazırlık amacıyla Stockholm’de bir panel düzenledi.
İsveç Parlamentosu’nda yapılan panele Çocuk Esirgeme Kurumu, İşveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO), Memur Sendikaları Konfererasyonu (TCO), Fair Trade, Global March against Child Labour ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun temsilcileri konuşmacı olarak katıldı.
Parlamento Başkanı Per Westerberg, konferansı açış konuşmasında, yarısı tarım sektöründe olmak üzere üretimde 77 milyonu tehlikeli işlerde, Dünyada 215 milyon çocuğun çalıştırıldığını söyledi. Üretimde çocuk emeği kullanımının sınırlanması ve giderek ortadan kaldırılmasına yönelik önlemler alınması için Brezilya’da yapılacak konferansın önem taşıdığını ifade etti.
Çok sayıda milletvekili ve sivil toplum örgütü yöneticisinin izleyici olarak katıldığı konferansta ILO uzmanlarından Peter Hurst, çocukların çalıştırılmalarının temel nedeninin yoksulluk olduğunu, gelir dağılımının eşitsiz olduğu ülkelerde yoksul aile çocuklarının çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Dünyadaki çocuk işçilerin sayısıyla ilgili istatistiklarin yakında açıklanacağını söyleyen Hurst, 115 milyon çocuğun tehlikeli işlerde çalışmak, fahişelik ve paralı askerlik yapmak zorunda bırakıldıklarını dile getirdi. Çocuk emeği sömürüsünün bir çok ülkede, değişik sektörlerde ortaya çıktığını ancak en büyük sorunların tarım sektöründe; pamuk, kakao ve tütün üretiminde görüldüğüne dikkat çekti.
SAVAŞ YENİ SÖMÜRÜ BİÇİMLERİNİ ORTAYA ÇIKARDI
Savaş ve çatışmaların çocuklar için yeni sömürü biçimlerini ortaya çıkardığını belirten Hurst Suriye’de süren şavaşı örnek olarak gösterdi. Suriye’den kaçıp Ürdün’e sığınan binlerce Suriyelinin yoksulluk içinde yaşadığını ve çocukların ailenin geçimine katkıda bulunabilmek için çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Suriye’de süren savaştan dolayı Ürdün’de çalışmak zorunda kalan çocukların sayılarının iki kat arttığına işaret etti.
Çocukların üretimde kullanmalarının engellenmesi için uluslararası çalışmaların başlamasından bu yana, “çocukların sömürüsüne karşı yasaların çıkarılması, bunun için de alt yapının oluşturması ve kurumların yasaların uygulanmasını sağlaması ve tüm bunların yaşama geçirilebilmesi için siyasal iktidarın istekli olması” gerektiğini öğrendiklerini vurguladı.
Üretimde çocuk emeği sömürüsünün tamamıyla ortadan kaldırılması için konu hakkında halkı bilgilendirmenin ve tüm ulusu seferber etmenin gerekli olduğunu ifade ettikten sonra anahtar rolün sendikalara düştüğünü söyledi.
GÜÇLÜ SENDİKALARA İHTİYAÇ VAR
Bir çok ülkede aileleri çalıştığı halde evin geçimini sağlayamadıkları için çocukların çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Hurst, ücretlerin yükseltilmesi ve iş güvencesinin sağlanabilmesi için güçlü sendikalara ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. Sendikaların verdiği ekonomik mücadelenin aynı zamanda demokrasinin gelişmesine katkıda bulunacağını belirttikten sonra, “sendikal hareketin örgütlü ve güçlü olduğu ülkelerde çocuk emeği sömürüsü olamaz” şeklinde konuştu.
PARLAMENTOLARDA, SALONLARDA SÖYLEDİĞİNİZ GÜZEL SÖZLER LAFTA KALIYOR
Pakistan’da çocukların sömürülmesine karşı BLLF (Köle İşçileri Özgürleştirme Cephesi) adlı örgütü kuran ve işverenler tarafından ölümle tehdit edildiği için yıllar önce İsveç’e iltica eden “Global March against Child Labour” adlı örgütün kurucusu ve Başkanı Ehsan Ullah Khan, batılı ülkelerde kullanılan tekstil, ağaç ve eloktronik ürünlerinde çocuk emeği olduğunun devleti yönetenler ve çocuk örgütleri tarafından bilindiğini belirttikten sonra elindeki telefonu göstererek şunları söyledi:
“Sizler bu telefonda çocuk emeği sömürüsü olduğunu biliyorsunuz. Onyıllardır çocuk emeği sömürüsüne karşı mücadele ediyor ve yapılan konferanslara katılıyorum. Parlamentoda, salonlarda güzel sözler söylüyorsunuz. Ancak tüm bunlar sadece lafta kalıyor. Pratikte bunu engellemek için hiç bir şey yapmıyorsunuz. Çocuk emeği sömürüsü tüm hızla sürüyor. Artık buna son vermenin ve gerçekten adımlar atmanın ve önlemler almanın zamanı.”
Khan’ın bu sözleri salonda tansiyonun yükselmesine neden oldu.