Stuttgart'taki göçmenler konferansı başladı
Stuttgart'taki göçmenler konferansı başladı
Stuttgart'taki göçmenler konferansı başladı
Almanya’da yaşayan göçmenlerin sorunları ve çözüm önerilerinin ele alınacağı konferans Stuttgart kentinde başladı. Demokratik Güç Birliği Platformu’nun göçün 52. yılı nedeniyle düzenlediği geniş katılımlı konferans, gün boyu sürecek.
Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmen gruplar, göçün 52. yılında ve federal seçimlere bir hafta kala başta yasak ve kriminalize etme olmak üzere, göçmenlerin karşılaştığı sorunları kapsamlı şekilde ele almak Stuttgart kentinde bir araya geldi. Alman Sendikalar Birliği’nin binasında düzenlenen konferansa göçmen siyasetçilerin yanı sıra Alman parlamenterler ile bilim insanları da katılıyor.
Konferansı destekleyen kuruluşlar şöyle: YEKKOM, ATİF, AABF, AGIF, ADHF, FEDA, Yaşanacak Dünya, Stuttgart Barış Meclisi, Kurmeş Dernegi Stuttgart, Irak-Kürt-Alman Merkezi (Heilbronn), Kurdische Gemeinde Stuttgart, Iraklı Göçmenler Meclisi, Kürt Sosyal İsler Merkezi (Freiburg), Dersim 38 Soykırım Karşıtı Derneği, Kürt Göçmenleri Entegrasyon İnisiyatifi (Heidelberg).
Almanya’da 22 Eylül günü yapılacak federal seçimlere bir hafta göçmenlerin yeni Berlin hükümetinden taleplerinin de dile getirileceği konferans, Dersim 38 Soykırım Karşıtı Derneği Başkanı Ayfer Ber'in açılış konuşmasıyla başladı. Almanya’daki Türk, Kürt, Arap, Asuri ve Ermeni kökenli farklı uluslardan kurulu 22 göçmen örgütünün 2013 yılı başlarında bir araya gelerek Demokratik Güç Birliği Platformu’nu kurduklarını hatırlatan Ber, platformun şimdiye kadar birçok başarılı ortak eylem ve etkinliklere imza attığını söyledi.
En fazla işçi ve emekçilerin krizlerden zarar gördüğüne dikkat çeken Ber, konferanslarında Almanya’daki göçmenlerin sorun ve zorlukların yanı sıra özellikle seçimlere bir hafta kala partiler ile iktidar organlarının göçmenlere dair politikalarını irdeleyeceklerini söyledi.
‘GÖÇMENLERİN TEMSİLİYETİ YOK’
Sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunacaklarını belirten Dersim 38 Soykırım Karşıtı Derneği Başkanı Ayfer Ber, devamla şunları söyledi: “Almanya’da yaşayan, çalışan, vergisini ödeyen; kısacası toplumun bir parçası olan biz göçmenler, bu seçimlerde yine seçme ve seçilme hakkına sahip olmayacağız. Yaklaşık 6 milyon göçmen bu haktan mahrum kalacak. Kendisine demokratik diyen ve anayasasında ‘bütün insanlar yasalar karşısında eşittir’ diyen bir ülkede, söz konusu göçmenler olunca eşitlik ortadan kalkmış oluyor. Almanya genelinde başta Kürt kurumları olmak üzere, tüm ilerici, devrimci-demokratik kurumlara, bu kurumların yöneticilerine ve üyelerine karşı Kriminalize politikaları güdülerek terörize ediliyor.”
Yasal kurumların basıldığına dikkat çeker Ber “Birçok arkadaşımız sudan gerekçelerle tutuklu. Bu tür anti-demokratik baskılara karşı Göçmen kurumları olarak boyun eğmeyeceğimizi, haklı ve meşru mücadelemizi ısrarla sürdüreceğimizi bir kez daha yüksek düzeyde belirtiyoruz. Alman devletinin istihbaratı göçmenleri öldürülmesine göz yumuyor. Adına NSU denilen faşist çete, devletin gizli istihbarat örgütlerinin denetimi ve gözetiminde göçmenlere saldırmakta, sokak ortasında göçmenleri kurşunlamakta” dedi.
Bugünkü konferanslarında göçmenlerin taleplerinin tartışılacağını belirten “Taleplerimizin kabul ettirilmesi sadece göçmenlerin sorunu değil, aynı zamanda yerli halkında sorunu olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz. Bu çerçevede ‘Eşitlik, Kardeşlik ve Özgürlük’ mücadelemizi daha da yükseltmeliyiz” diye konuştu.
Konferans “Türkiye’den Avrupa’ya göçmenlerin gelişi, nedenleri ve etkileri” başlıklı ilk oturumla devam ediyor. Bu bölümde ATİF Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Berdan “Türkiyeli göçmenlerin 52 yıllık göç hikâyesi ve Avrupa’nın isçilere, göçmenlere ve mültecilere yönelik politikası”, AGİF Eşbaşkanı Ali Mitil “Politik göçün genel nedenleri ve özelinde 1980 askeri darbe”, Tübingen Üniveristesi’nden Prof. Dr. Elmar G.M “Hakikat komisyonlarının yardımı ile geçmişi yenmenin olasılıkları” ve YEK-KOM Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Doğan “Birlikte yaşamak ve bunu zorlayan politikalar” başlıklı sunumlar verecek.