Suriye muhalefeti, Eyn Îsa'da Suriye’nin geleceğini konuşuyor

Suriye muhalefeti, ülkenin geleceği için Eyn Îsa’da "Suriye Diyalog Çalıştayı" düzenliyor.

Demokratik Suriye Meclisi (Meclîsa Sûriya Demokratîk-MSD) öncülüğünde Suriye muhalefetinin bir araya gelerek Suriye’nin geleceğini görüşeceği çalıştayın ikincisi Eyn Îsa'da başladı. 

Suriye’nin tüm bölgelerinden çok sayıda muhalif parti ve grubun 100 delegesinin katıldığı çalıştay, delegelerin kendilerini tanıtmasının ardından saygı duruşuyla başladı. 

Çalıştaya Kuzey ve Doğu Suriye’nin yanı sıra Tartus, Şam, Lazkiye, Humus, Hama, Şehba gibi Suriye’nin farklı bölgeleri ile Brüksel, Almanya, İsviçre, Türkiye, Lübnan ve Mısır gibi ülkelerden Suriye muhalefetinin Arap, Kürt, Süryani, Asuri, Ermeni ve Türkmen halklarının 100 temsilcisi katıldı.

“Suriye Diyalog Çalıştayı”  MSD eş başkanları Riyad Derar ile Emine Omer'in açılış konuşmasıyla başladı.

İki gün sürecek olan çalıştayda “Suriye'deki insani durum, Suriye'nin yönetim modeli, Suriye'deki ekonomik/iktisadi durum, yeni Suriye anayasası, Suriyeli kadınlar ve Suriyeli muhalif yapılar arasına ortaklaşma” başlıklarında tartışmalar yürütülecek. Söz konusu çalıştayın ilki 19 Temmuz’da düzenlenmişti. 

RUSYA, İRAN VE TÜRKİYE GÖRÜŞECEK

Öte yandan Rusya, İran ve Türk devleti de bugün Kazakistan’in başkenti Astana'da Suriye gündemiyle bir araya geliyor. Astana'da yarın yapılması planlanan görüşmenin temel gündeminin İdlib olacağı ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre, Rusya bu görüşmede, Türk devletinin daha önceki toplantılarda "İdlib'deki silahlı grupların ayrıştırılması" taahhüdünü masaya getirecek.