Suruç Katliamı anmasına 3 kentte saldırı

Suruç Katliamı için Ankara, İzmir ve İstanbul’da anma ve yürüyüş düzenleyen Gençlik Örgütlerine polis saldırdı. Saldırıda çok sayıda genç işkence edilerek gözaltına alındı.

Gençlik örgütlerinin, DAİŞ’in 20 Temmuz 2015'te Urfa'nın Suruç ilçesinde gerçekleştirdiği bombalı saldırıda katledilen 33 genci anmak için Ankara, İzmir ve İstanbul’da düzenlediği anma etkinliğine polis saldırdı. Çok sayıda genç işkence edilerek gözaltına alındı. 

ANKARA 

Ankara'nın Olgunlar, Konak ve Güvenpark'ta Gençlik Örgütlerinin düzenlediği Suruç Katliamı anmasına polis saldırdı.

“Suruç için adalet, herkes için adalet”, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları eşliğinde Güvenpark’a gitmek isteyen gençler polislerce engellendi. 

Yürümek isteyen gençlere saldıran polis, çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı. 

İZMİR

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak isteyen kitleye saldıran polis, yürüyüşe izin vermedi.

İzban önünde bir araya gelen Gençlik Örgütleri, İş Bankası önüne yürüyüş yapmak istemesine polis izin vermedi. Eylemde HDP kent vekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay da yer aldı. Polis aralarında vekillerin de olduğu çok sayıda kişiye saldırdı. 

Polis saldırısına rağmen dağılmayan kitle “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla bekleyişini uzun bir süre sürdürdü.

Kitle önüne barikat kuran polisler yürüyüşe izin vermezken, gençler sloganlarla barikatı aşmaya çalıştığı esnada ikinci saldırı gerçekleşti. Müdahalede çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

İSTANBUL 

İstanbul Kadıköy ilçesinde Suruç Katliamı için yürüyüş düzenleyen gençlere polis saldırdı. Suruç Aileleri İnisiyatifi tarafından Kadıköy Halitağa Caddesi’nde yaptığı açıklamanın ardından Süreyya Operası önünde açıklama yapmak üzere yürüyüşe geçen gençlik örgütleri üyelerine polis saldırdı. 

Saldırı esnasında gazdan etkilenen gençler, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe binasına sığındı. İlçe binasına giren gençlere polis tekrar gaz sıkarak dışarı çıkmalarına engel oldu. Gençlerin ilçe binasından çıkması uzun süre engellendi.

Öte yandan alanda haber takibi yapan Dokuz Sekiz muhabiri Fatoş Erdoğan da saldırıda kolundan yaralandı. Erdoğan, ambulansla hastaneye kaldırıldı.