Süryani iki tutsak sürgün edildi

Türk devleti çeteleri tarafından kaçırıldıktan sonra Türkiye’ye teslim edilen ve yargılandıkları mahkemede müebbet hapis cezası verilen iki Süryani, Hilvan'dan Batman Cezaevi’ne sürgün edildi.

Türk devletini DAİŞ ve El Kaide çetelerinden devşirdiği Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından Kuzey ve Doğu Suriye’nin Serêkaniyê ve Girê Sipî kentlerine yönelik saldırı sürecinde alıkonulan 2 Süryani, esir tutuldukları Hilvan 1 Nolu Cezaevi'nden Batman Cezaevi’ne sürüldü. Sevk gerekçesi, kapasite fazlalığı olarak gösterildi. 

Aynı cezaevinde tutulan, çeteler tarafından alıkonulduktan sonra Türkiye’ye teslim edilen birçok kişinin de farklı cezaevine sürgün edildiği belirtilirken isim ve götürüldükleri yerler konusunda bilgi edinilemedi. 

SUÇLARI KÖYLERİNİ KORUMAK

Serêkaniyê’ye bağlı bir Süryani köyünün korunmasında görevliyken SMO tarafından alıkonulan Cemil Gerges ve Emed Cesim Suud’a Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamanın 22 Haziran'da görülen duruşmasında, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” gerekçesiyle müebbet hapis cezası verilmişti. Çeteler tarafından alıkonularak Türkiye'ye teslim edilen Suriyelilerin sayısının en az 103 olduğu belirtildi.