Tarsus Cezaevi işkence ile meclis gündeminde

Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlalleri meclis gündemi taşıyan HDP’li Turan, “İnsan hakkı ihlallerine maruz kalan tutukluların dinlenmesi ve görevi kötüye kullanan cezaevi görevlilerin tespit edilmesi gerekir” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini araştırılması için meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına konuyla ilgili araştırma önergesi sunan Turan, Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan insan hakları ihlallerinin bağımsız bir heyet tarafından incelenmesini, elde edilen bulguların kamuoyu ile paylaşılmasını ve elde edilen bulgularda suç unsuru tespit edilmesi durumunda ilgili mercilere rapor edilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan insan hakkı ihlallerinin giderek arttığına dikkat çeken Turan, “Uygulanan şiddet ve işkencenin üstünün örtülmesini engellemek hukuk devletinin sorumluluğudur. Bu açıdan öncelikle Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevinde insan hakları ihlallerinin önlenmesi amacıyla ivedilikle adli ve idari soruşturmanın açılması, insan hakkı ihlallerine maruz kalan tutukluların dinlenmesi ve görevi kötüye kullanan cezaevi görevlilerin tespit edilmesi gerekir” dedi.

Turan, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Tarsus cezaevi Türkiye'deki pek çok cezaevinde uygulanan antidemokratik uygulamalarla sık sık gündeme gelmektedir. Tarsus Kapalı Cezaevi'nde tutuklulara yönelik kaba işkenceden psikolojik şiddete varan insan hakkı ihlalleri sistematik biçimde uygulanmaktadır.

Tutuklu Savaş Deli Tarsus T1 Kapalı Cezaevi’nden T3 cezaevine sevki sırasında gardiyanlar tarafından darp edilmiştir. Savaş Deli’nin darp sonrasında sağ kaburgasının kırıldığı ve bedenin farklı yerlerinde ciddi hasarlar oluşmuştur.

Tarsus T3 Kapalı Cezaevi’nde tutuklu Osman Uçar, Ünal Gümüş ve İbrahim Yiğit, cezaevi yönetimi tarafından tek kişilik hücrede tutulmakta ve kendileriyle hiçbir şekilde iletişim kurulamamaktadır.

Tarsus T3 Kapalı Cezaevinde tutuklu olan Mehmet Akgündüz bir ayağı engelli olmasına rağmen cezaevi yönetimi tarafından hiçbir şekilde revir ihtiyacına cevap verilmemektedir.

Avukatların tutuklularla yaptığı görüşmede cezaevi yönetimi tarafından tutuklulara yönelik kötü muamele, darp, tehdit, hakaret onur kırıcı sözlü ve fiziksel saldırıların devam ettiği tespit edilmiştir.

Ayrıca İHD’nin açıkladığı rapordan sonra 28 yıldır tutuklu olan İsa Gültekin tedavi olmak için gittiği revirde doktor tarafından diyabet teşhisi konularak ilaç tedavisine başlandığı ancak diyabet teşhisinin yanlış olduğu hastaneye sevk edildikten sonra anlaşıldığı ortaya çıkmıştır. İsa Gültekin yanlış teşhis ve tedavi sonrasında ciddi kilo kaybı geçirmiş ve ciddi psikolojik şiddete maruz bırakılarak tek kişilik hücrede tecrit altındadır.”