‘Tecridin hukuki açıklaması yok’

Avukat Cemal Demir, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin hukuki olarak açıklanamayacak derinlikte ve özel ağırlıkta olduğunu söyledi.

Avukat Cemal Demir, tecridin, Ortaçağ intikam sistemini çağrıştıran ilkel ve insanlık dışı bir uygulama olduğunu ve bundan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Devletin kendisine karşı büyük tehlike atfettiği siyasi tutsaklar üzerinde daha ağır bir infaz rejimi uygulamakta imtina etmediğini söyleyen Av. Cemal Demir, İmralı’da işkencenin de bu kapsamda olduğunu kaydetti.

Benzerleri olsa da tarihte İmralı kadar ağır ve insanlık dışı uygulama örneği olmadığını ifade eden Av. Demir, şunları dile getirdi: “Bu uygulamadan amaçlananın kişiyi iradi olarak kırmak, onu teslim almak olduğu açıktır. Uluslararası hukuk dediğimiz evrensel hukukta ve belgelerde bu şekildeki infaz biçimi insanlık dışı ve işkence olarak kabul edilmesine rağmen mevzubahis Abdullah Öcalan olunca maalesef hukuk da devletler arası çıkara dayalı iktidar ve ilişkilere kurban edilebilmektedir. Abdullah Öcalan’ın hukuki durumu hiçbir şekilde ‘sosyal izolasyon’ kavramıyla açıklanamaz derinlikte ve özel ağırlıktadır. Ortaçağ intikam sistemini çağrıştıran bu ilkel ve insanlık dışı sistemden bir an önce vazgeçilmesi evrensel insanlık değerleri adına önemli bir adım olacaktır.”