Tecrit Cenevre Kanton Parlamentosu'nun gündemine taşındı

İsviçre'nin Cenevre kantonunda üç farklı siyasi partiye mensup milletvekilleri tecride karşı yürütülen açlık grevlerini Cenevre Kanton Parlamentosu'nun gündemine taşıdı. 

Cenevre Kanton Parlamentosu Milletvekillerinden Sosyalist Partili Caroline Marti, Yeşillerden Jean Rossiaud ve Katia Leonelli, Ensemble à Gauche’tan (Sol Birlik) Jean Burgermeister açlık grevlerine dikkat çekmek ve buna karşı harekete geçilmesi için Cenevre Kanton Parlamentosuna önerge sundu. 

Geçtiğimiz günler açlık grevlerine ilişkin yaptıkları basın açıklaması ve yayınladıkları ortak bildirinin ardından konuyu sundukları önerge ile Cenevre Kanton Parlamentosunun gündemine taşıyan milletvekilleri, Cenevre Devlet Konseyini ve İsviçre Federal Konseyi’ni harekete geçmeye çağırdı. 

SİSTEMATİK BASKI VE ŞİDDET

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak amacıyla Leyla Güven ve zindanlarda kritik aşamada devam eden açlık grevlerine dikkat çekilen önergede, Erdoğan rejiminin Kürt halkı üzerindeki anti demokratik uygulamalarının vurgu yapıldı.

Türk devletinin sistematik olarak Kürt halkına karşı baskı ve şiddet uyguladığına vurgu yapılan önergede, özellikle cezaevlerinde ayyuka çıkan bir hak ihlalleri karşı karşıya olunduğuna değinildi. Özellikle Kürt siyasi tutsaklar üzerinde büyük bir baskı ve tecridin yürütüldüğüne değinilen önergede, buna karşı kritik aşamayı aşacak şekilde Cenevre dahil olmak üzere birçok merkezde binlerce insanın açlık grevi yürüttüğü hatırlatıldı. 

‘CENEVRE ROLÜNÜ OYNAMALI’

Cenevre şehrinin insan haklarının korunması noktasında uluslararası alandaki öneminin hatırladığı önergede, devamla Cenevre Devlet Konseyi’ne şu çağrı yapıldı: 

“Cenevre Devlet Konseyi, Kurt halkının demokratik haklarının korunması için harekete geçmeli. Konsey bütün diplomatik yolları kullanarak Kürt siyasi tutsakların serbest bırakılmasında rol oynamalıdır. Konsey yine aynı zamanda Cenevre’deki Kürt toplumunun çalışmalarını desteklemeli. Konsey aynı zamanda konuya ilişkin İsviçre Federal Konseyi harekete geçirmelidir.” 

Cenevre Devlet Konsey’inin harekete geçmesi için Parlamentoya sunulan önerge önümüzdeki günlerde genel kurul tarafından ele alınacak.