Viyan Tekçe: Şahsımda kadınların da seçme ve seçilme hakkı elinden alındı

Kayyum darbesiyle Colemêrg Belediyesi eşbaşkanlığı görevi gasp edilen Viyan Tekçe, “Benim şahsımda kadınların da seçme ve seçilme hakkı elinden alındı. Bunu kabul etmiyorum. Seçme ve seçilme hakkımıza sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.

COLEMERG'TE İRADE GASPI

Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı tepkiler sürüyor. İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin dün Kartal’da düzenlediği, “Kayyuma geçit vermeyeceğiz” mitingine akın eden binler, halkın iradesini tanımayanları tanımayacaklarını vurgulayarak, “Wan’da nasıl kayyum saldırısını püskürttüysek, Colemêrg’de de püskürteceğiz” mesajını verdi. Mitinge katılanlar arasında olan, kayyumla görevi gasp edilen Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe, ANF’ye konuştu. Viyan Tekçe, seçme ve seçilme hakkına sonuna kadar sahip çıkacağını kaydetti.

‘GELEN GİDEN KAYYUMLAR HALKIN KAYNAKLARINI YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKTİ’

Kürt halkının iradesi yok sayılarak yerine kayyum atanan ve hukuksuz bir biçimde tutuklanan Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Akış ile birlikte aynı zamanda Viyan Tekçe’nin de görevi gasp edildi. Halka hizmet sunmanın getirdiği heyecanla görevine başlamaya hazırlanan 28 yaşındaki Viyan Tekçe’nin, genç bir kadın olarak siyasette atacağı ilk önemli adım gerçekleşemeden iktidar tarafından keyfi olarak engellenmiş oldu. Bir Colemêrgli olarak iktidarın Kürt halkına yönelik kayyum saldırısına iki dönem tanık olduğunu belirten Viyan Tekçe, “Yollar bozuktu, beş metrede bir çöp yığınından geçilmiyordu. Gelen giden kayyumlar halkın kaynaklarını yandaşa peşkeş çekti. Bu açıdan belediyeleri rantın, yolsuzluğun, talanın merkezi haline getirdiler. Bu talanı da zaten belediyeye bıraktıkları borç açıkça gözler önüne serdi” dedi.

‘KAYYUM OLARAK ATANAN VALİ SEÇİMLERDEN ÖNCE AKP İÇİN OY İSTİYORDU’

Bugün kayyum olarak atanan valinin, 31 Mart yerel seçimleri öncesi bizzat AKP’ye oy topladığına dikkat çeken Viyan Tekçe, şöyle konuştu: “Şimdi kayyum olan vali, AKP İl Başkanı ve il teşkilatı ev ev dolaşarak AKP’ye oy istedi. AKP’nin belediye başkan adayı ise bununla da yetinmeyip hakaret eder gibi insanların oylarını parayla satın almaya çalıştı. Ama Kürt halkı 31 Mart’ta bir kez daha iradesinin parayla satın alınamayacağını, tehditlere, şantajlara boyun eğmeyeceğini göstererek yine kendi partisini seçti. Bunu hazmedemeyen iktidar, yine halkın iradesini tanımayarak, eşbaşkan Mehmet Akış’ın görevini kayyumla gasp etti, hem de kendisini dayanaksız iddialarla alelacele hapishaneye gönderdi.”

‘KAYYUM GASPI AYNI ZAMANDA EŞBAŞKANLIK SİSTEMİMİZE VURULMUŞ BİR DARBEDİR’

Batıda görevden alınan belediye başkanlarının yerine belediye meclisi içinde yer alan bir kişinin başkan vekilliğine seçildiğini Antalya örneğini vererek hatırlatan Viyan Tekçe, ama bu uygulamanın Colemêrg’de hiçe sayıldığını vurguladı. İktidarın bu darbesinin sadece Kürt halkının iradesine değil, kadınların eşit temsiliyetine de yönelik bir saldırı olduğunu kaydeden Viyan Tekçe, “Ben bir kadınım ve belediyenin seçilmiş eşbaşkanıyım. Benim şahsımda kadınların da seçme ve seçilme hakkı elinden alındı. Bu aynı zamanda eşbaşkanlık sistemine vurulmuş bir darbedir. Bunu kesinlikle kabul etmiyorum. Bu politika AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı, genç düşmanı ve Kürt düşmanı bir iktidar olduğunu açıkça ortaya koyuyor” dedi.

‘SEÇME VE SEÇİLME HAKKIMIZA SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ!’

Colemêrg Belediyesi’ne yapılan kayyum gaspının sadece Kürtlerin değil tüm halkların sorunu olduğunun altını çizen Viyan Tekçe, buna göz yumulduğu ve gereken tepki gösterilmediği takdirde sıranın batı illerine geleceği uyarısında bulundu. Kayyum rejimine geçit vermeyeceklerini bir kez daha vurgulayan Tekçe, “Colemêrg halkının seçilmiş belediye eşbaşkanlarıyız. Bu gerçeği hiçbir hukuksuz gasp değiştiremez. Seçme ve seçilme hakkımıza sonuna kadar sahip çıkacağız, bunun için savaşacağız ve bu kayyum zihniyetini yok edeceğiz” vurgusunda bulundu.