Tekirdağ'da siyasi soykırım saldırıları protesto edildi

Tekirdağ’da HDP ve HDK'ye dönük siyasi soykırım saldırıları protesto edildi.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 3 Haziran günü Tekirdağ ve birçok ilde eş zamanlı siyasi soykırım operasyonları yapıldı. Aynı soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Kongresi’nin  (HDK) İstanbul’da bulunan genel merkezine de baskın düzenlenirken, farklı kentlerden 39 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 19 kişi tutuklanırken, geriye kalanların ifade işlemleri ise Tekirdağ Adliyesi’nde sürüyor.

Siyasi soykırım saldırıları Tekirdağ Adliyesi önünde protesto edildi. HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, HDP İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Dilşad Canbaz ile HDP Tekirdağ İl Örgütü başta olmak üzere çok sayıda kişi, adliye önüne gelerek açıklama yaptı.

'HDP KRİMİNALİZE EDİLMEK İSTENİYOR'

Ailelerle birlikte Tekirdağ Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, mahkemenin verdiği kararları yakından takip ettiklerini söyledi. 3 Haziran'da HDK’ye yapılan baskınlarda dijital materyallerine el konulduğunu ifade eden Demir, avukatlar olmadan bu işlemlerin yapılmasının hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Aynı tarihte Tekirdağ merkezde yapılan baskınlarda gözaltına alınan 19 kişiye verilen cezaya tepki gösteren Demir, “HDK  olarak Türkiye'deki halklar arasındaki eşitsizliği, inançlar arasındaki eşitliği, ekolojik dengeyi ve kadının özgürlüğünü yasalar karşısında haklarının güvenceye alınmasını savunuyoruz. HDK bugün bu mahkemede olduğu gibi kriminalize edilmek isteniyor” dedi.

Demokratik bir mücadele ve siyaset yürüttüklerini ifade eden Demir, “Kimseden gizli saklımız yoktur. Yaşadığımız yerler, kimliklerimiz bellidir. Dolayısıyla bizi suçlu, kriminalize eden bu yaklaşımlar karşısında tavrımız nettir. Bu mahkemede hukuksuz bir şekilde arkadaşlarımız hakkındaki tutuklama kararını protesto etmek için buradayız” diye konuştu.

'ASIL AKP-MHP YARGILANACAK'

HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, HDK’yi kriminalize etmeye çalışanlara karşı mücadeleyi yükselterek cevap vereceklerini vurguladı. Canbaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün verilen kararın ve talimatın nereden geldiğini çok iyi biliyoruz. Tek adam rejimi, Kobanê davası ve Gezi davasında olduğu gibi içi boş dosyalarla arkadaşlarımız tutuklanıyor. Bugün buradaki savcı ve hakimin dün Kobanê ve Gezi davasındaki hakim ve savcılarla aynı kişiler olduğunu ve  AKP iktidarının siyasi karar organları gibi çalıştıklarını biliyoruz. Kobanê davasındaki gibi Tekirdağ davasının da bir kumpas davası olduğunu herkes bilmelidir. Bugün burada yargılananların HDK değil, AKP-MHP rejimi olduğunu biliyoruz. Bu haksız ve hukuksuz tutuklamalara karşı boyun eğmeyeceğiz.”