Tekirdağ'daki tutsakların can güvenliği yok!

Tekirdağ Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutsaklar, avukatlara can güvenliklerinin olmadığını aktardı.

Tekirdağ Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Remziye Tosun, Serpil Kemalbay, Dılşat Canbaz Kaya, Şevin Coşkun, Hüseyin Kaçmaz, Pero Dündar Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na (İHİK) başvuruda bulundu.

Milletvekillerinden Abdullah Koç, Tekirdağ Cezaevi’ne dair Meclis Araştırma önergesi verirken, HDP’li Ayşe Sürücü de Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu. İHİK’e yapılan başvuruda Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumu’nda avukatların tutsaklarla yaptığı görüşmelerde ciddi hak ihlalleri yaşandığı vurgulandı. Dün Tekirdağ Cezaevi’nde avukatların yaptığı ziyarette tutsakların, yaşamlarının tehlikede olduğuna dair beyanları olduğu kaydedildi.

Başvuruda, “Tutuklular avukatlara, 19 Aralık 2021 tarihinde Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda şüpheli bir biçimde yaşamını yitiren Vedat Erkmen’in ölümünün iddia edildiği üzere intihar olmadığını, istekleri dışında hücreleri değiştirilen mahpusların konuldukları hücrelerin üzerlerinin tel kafeslerle çevrildiğini, hücredeki kaloriferlerin yanmadığını, camları açıp kapatırken zorlandıklarını, giderlerin tıkalı olduğunu, hücrenin yaşanılacak gibi olmadığını aktarmışlardır. Ayrıca mahpuslar kendilerinin de Vedat Erkmen ile benzer bir süreç yaşayabileceklerini, eğer ki kendileri için de intihar etti gibi bir iddia olursa herhangi bir eylem yapmamış olduklarının bilinmesini istediklerini, intihar gibi bir eylem düşüncelerinin olmadığını, bu konuda endişeli olduklarını, can güvenliklerinin bulunmadığını da belirtmişlerdir” denildi.

GARDİYANLARDAN İŞKENCE

Tutsaklardan Yasin Eneç’in aktarımlarına da yer verilen başvuruda, Eneç'in 17 ve 18 Aralık 2021 tarihlerinde infaz koruma memurları tarafından coplarla işkenceye uğradığını söylediği belirtildi.

Başvuruda, şöyle devam edildi: "(...) Bu hapishanede can güvenliğinin olmadığını, başka bir hapishaneye sevk edilmek istediğini, sevk talebi kabul edilmediği takdirde ölüm orucunu bırakmayacağını, sonunda ölüm olsa dahi bu hapishanede kalmak istemediğini, burada kimsenin can güvenliği olmadığını belirtti."

Darp izlerinin avukatlar tarafından da görüldüğünün kaydedildiği başvuruda, şikayet dilekçelerinin de işleme konulmadığı vurgulandı.