Temelli: Bütçe hakkı mücadelesi başlatılmalı

HDP'nin önceki dönem Eşbaşkanı Sezai Temelli, AKP-MHP bütçesinin "faşizm ekonomisinin bütçesi" olduğunu belirterek, "Bütçe hakkı mücadelesi başlatılmalı" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eşbaşkanı, İktisatçı Sezai Temelli, Meclis’te görüşülmeye devam eden bütçenin denetimden ve halktan kaçırıldığını, ödeneklerin kime ve neye harcandığının gizlendiğini belirtti.

MA'ya konuşan Temelli, "Faşizm ekonomisinin bütçesi" vurgusunda bulunarak, "Finans sermayeyi, müteahhit oligarşisini ve savaş baronlarını mutlu edecek bir kaynak kalmadı" dedi.

'TOPYEKÛN ÇÖKÜŞ' VURGUSU

Temelli, “Daha çok borçlanan, askeri harcamalarını arttıran, inşaat sektörü yatırımlarından vazgeçmeyen bir anlayışın bütçesini görüyoruz. Veriler bize kalıcı bir yoksulluk ve topyekûn çöküşü gösteriyor” dedi.

Çözüm için HDP’nin izlediği üçüncü yol siyasetinin bütçesinin gerektiğini belirten Temelli, bunun antikapitalist perspektifi barındıran, kapitalizmle mücadele eden, kapitalizmi gerileten bir bütçe anlayışı olacağını kaydetti.

'BÜTÇEYE YABANCILAŞAN, HAKLARINDAN VAZGEÇER'

"Öncelik emekçinin, kadının ve gençlerin temel ihtiyaçlarıdır. Eğitim, sağlık ve sanat gibi temel hakların yanında doğanın ritmiyle uyumlu, insana ve doğaya özgü bir bütçe olacak. Bunun mümkün olmadığını dayatan kapitalist sistem ve zorba devlet anlayışıdır" diyen Temelli, şunları ifade etti: "Bütçe hakkına yabancılaşmış bir toplum siyasi haklarından da vazgeçmiş demektir. Bütçe-siyaset ilişkisi, bütçe-ekonomi ilişkisi çok önemlidir. O yüzden toplumun bütün kesimleri bir araya gelerek bütçe hakkı hareketi başlatmalıdır. Kendi hakkına, kendine ait olana sahip çıkmalıdır.”