Temelli: Tecride karşı birlikte ses çıkaralım

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Leyla Güven'in direnişini selamlayarak, " Biz tecrit kalksın derken tüm Türkiye’ye çağrı yapıyoruz. Diyoruz ki gelin bu tecride karşı birlikte ses çıkaralım" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kars’ta halkla bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

LEYLA GÜVEN SELAMLANDI

İmralı tecridine karşı açlık grevinde olan Leyla Güven'i selamlayarak konuşmasına başlayan Temelli, şunları söyledi:

"Bugün Sevgili Leyla Güven'in direnişinin 40. günü. DTK Eş Genel Başkanımız, Hakkari milletvekilimiz, kadın mücadelesinin en önünde yürüyen yoldaşımız Leyla Güven açlık grevinde. Buradan ona sevgilerimizi, saygılarımızı yoluyoruz. Leyla Güven sadece bizlere değil, tüm Türkiye'ye örnek olacak bir davranış içinde. Çünkü Türkiye barışını ve geleceğini arıyor. Türkiye savaştan beslenen bu iktidar altında çürüyor. Türkiye bu çürümeden, bu yok oluştan kurtulmak zorunda, bunun da yolu demokrasi ve barış mücadelesinden geçiyor. Biz tecrit kalksın derken tüm Türkiye’ye çağrı yapıyoruz. Diyoruz ki gelin bu tecride karşı birlikte ses çıkaralım."

'MUHATAP ÖCALAN'DIR'

"Bu savaşa son verecek şey Kürt meselesinin çözümünün muhatabıdır" diyen Temelli, "Bu konunun muhatabına, İmralı’ya, Öcalan'a sevgilerimizi yolluyoruz" diye ekledi.

Leyla Güven'in Türkiye’nin geleceğine sahip çıkmaya çalıştığına dikkat çeken Temelli, "5-6 yıl önceye bakın. Türkiye 5-6 yıl önce nasıl bir iklimdeydi, bugün nasıl bir iklimde? Bu ikisini karşılaştırdığımızda Türkiye'de neden tecridin kalkması gerektiğinin cevabını bulursunuz" diye kaydetti.

'FAŞİZMDEN KURTULMA ZAMANI'

Temelli, Türkiye'nin bugün siyaseten de sosyal olarak da çok büyük krizin içinde olduğunu belirterek, "Bu siyasi, sosyal ve iktisadi krizi aşmak istiyoruz. Bunun için ilk yapacağımız şey bu iktidardan kurtulmak. Cumhur İttifakı denilen bu ceberrut ittifaktan, bu ülkeyi sürekli savaşa sürükleyen bu zihniyetten, adını koyalım bu faşizmden kurtulma zamanı" diye konuştu. 

'BAŞ EĞMEYECEĞİZ'

Rehin tutulan Selahattin Demirtaş'ın duruşmadaki tutumuna atıfta bulunan Temelli, "Tüm yargıya hukuk dersi veren Selahattin Demirtaş gibi ne baş eğeriz ne diz çökeriz" diye konuştu.

Temelli, "Ankara Sincan’da geçen hafta ortaya konulan mahkeme tam anlamıyla Türkiye’nin utancı idi. Göğüslerine AKP rozeti takmış yargı mekanizması gördük" dedi.

'İNSANLARIN ADALET DUYGUSUNU ÇALDILAR'

Temelli, şunları da ifade etti:

"Devletin tüm kurumlarının saldırısı altında mücadelemizi sürüdürüyoruz. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bizim mücadelemiz adalet mücadelesidir. Bu ülke adalet duygusunu yitirdi. Çünkü vicdansız bir iktidar, insanların adalet duygusunu çaldı. İnsanları birbirine düşmanlaştırarak, kamplaştırarak, ötekileştirerek bu duyguyu çaldı. Çünkü biliyor ki iktidarda kalmasının yolu daha fazla savaş, daha fazla nefret. Kürt düşmanlığı üzerinden bu ayrışmayı yaratmaya çalıştı.

'BU SEÇİMDE HİLEYE İZİN VERMEYECEK; KAYYUMLARI SÜPÜRECEĞİZ!'

Bakın, Şırnak'a; bütün Şırnak genelindeki askerlere emir gitmiş. Demişler ki 'tüm oy verme pusulalarınızı merkeze taşıyın.' Ordunun neredeyse yarısı Şırnak ve Hakkari’de. Bizden birer vekil çalmak için. Şimdi de aynı hileye başvuruyor. Oraya orduyu kaydırıyor, askerlerin oylarıyla oylarını arttırmaya seçim sonuçlarını değiştirmeye çalışıyor. Ne yaparsan yap, Şırnak’ta, Hakkari’de, Van’da, Ağrı’da, Kars’ta, Amed’de ne yaparsan yap, yine biz kazanacağız, yine biz kazanacağız.

Bununla da yetinmiyor, polis ve jandarma baskısı, hile hurda ve akla hayale gelmeyecek yöntemlerle bizim irademizi gasp etmeye çalışıyor. Çünkü bu kayyumcu zihniyet, kayyumlarla yönetmeye alışmış. Şimdi de atadığı adaylarla seçimi çalmaya çalışıyor. Bu seçimi çalamayacak. Ama başka bir şey olacak. Bu seçim sonunda bütün kayyumları buradan Ankara’ya süpürüp atacağız. Bu ittihatçı zihniyetten kurtulma zamanıdır. Bu 100 yıllık acıya son verme zamanıdır. Yerel seçimler bu zihniyetten kurtulmak için atılacak güçlü bir adımdır. Bu ittihatçı, bu savaşçı zihniyetten hep birlikte kurtulacağız.

'IŞİD ARTIKLARINA MİLLİ ORDU DİYOR'

Bakın yine seçimler yaklaştı, sınıra yığınaklar, asker sevkiyatları; tıpkı 24 Haziran’dan önce olduğu gibi yine Kürt halkını tehdit, Kürtlerin var olma hakkını yok sayan bir anlayışla savaş çığırtkanlığı başladı. Çıkıp her yerde konuşuyor, Kürt halkını tehdit ediyor...

(...) Şimdi ÖSO çeteleri Efrîn'i talan ediyorlar. Kalkmış şimdi ÖSO çetelerine 'milli ordu' diyor. Neyin milli ordusu? Bunlar çete, çapulcu sürüsü, IŞİD artığı.

Şimdi bunlara Rojava’yı hedef gösteriyor. Neden? Çünkü seçime gidiyor, başarıya ihtiyacı var. Nedense bu iktidar başarıyı hep Kürt kanında arıyor. Sen başarıyı yerel yönetim anlayışında ara, barışta ara, demokraside ara. Arayamaz. Çünkü savaştan besleniyor. O yüzden bir kez daha Rojava’yı hedef gösteriyor."

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye halklarını savaşa karşı seslerini yükseltmeye çağırdı.