TEV-ÇAND 6. Konferansı'nı yaptı

TEV-ÇAND 6. Konferansı'nı yaptı

TEV-ÇAND, 6. Konferansını 28 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında 59 delegenin katılımı ile Medya Savunma Alanlarında gerçekleştirdiğini açıkladı. 6’ıncı konferansın sonuç bildirgesini yayınlayan TEV-ÇAND, “Kültürel devrim gerçekleşmediği sürece, hiçbir devrimin kalıcı olmayacağı tespiti yapıldı” dedi.

TEV-ÇAND (Kültür Sanat Hareketi) Medya Savunma Alanları’nda gerçekleştirdiği 6. Konferansı’nın sonuç bildirgesini açıkladı. Konferansın, dört parça Kürdistan ve ülke dışından 59 delegenin katılımıyla "Soylu kültür, sanat devrimi ile demokratik özgür toplumu yaratalım" şiarıyla gerçekleştirdiği belirtildi. Konferans başta Kobanê direnişinde yaşamını yitirenler olmak üzere, ‘Şehit Welat, Şehit Şervan, Şehit Osman, Şehit Delil ve Şehit Devrim’e adandı.

“Dünya genelinde ‘Biji berxwedana Kobanê’ sloganıyla kitlelerin alanlara akın ettiği bir döneme denk gelen konferansta, kültür-sanat hareketinin süreç karşısındaki duruşu ve tavrı tartışıldı” denilen sonuç bildirgesinde, merkezi moternitenin tarihi boyunca yaşam fırsatı bulan iki zihniyet, yaşam tarı ve paradigma üzerinde durulduğu belirtildi.

“TEV-ÇAN konferansında demokratik ve komünal değerlerin rolü, Kürt kültürü ve Önderlik temsiliyetinin verilen mücadeledeki rolü özellikle tartışıldı” diye devam eden sonuç bildirgesinde, kapitalist modernitenin oyunları, kültürel soykırım, imha inkar politikaları ile sistemin toplum üzerindeki etkisi geniş bir şekilde değerlendirildiği ifade edildi.

Kürdistan Özgürlük Hareketi ile kapitalist modernite arasında yürütülen mücadelenin özellikle Rojava’da yürütülen savaşın sistematik bir savaş olduğu tespitinin de konferansta yapıldığı kaydedilen sonuç bildirgesinde, “Saldırılar kadar buna karşı verilen direniş de sistematiktir” denildi.

‘SANAT VE EDEBİYAT ÇALIŞMALARININ ÖNEMİ’

Demokratik kurtuluş ve özgür yaşam inşasında her türlü çalışmanın önemli olduğu belirtilen konferans sonuç bildirgesinde, "Ancak bu süreçte sanat ve edebiyat çalışmaları daha çok ön plana çıkıyor. Demokratik ulusun inşası için özgür insana, özgür insan için de özgür sanat ve edebiyata ihtiyaç duyulmaktadır. Özgür insanın ruh, duygu ve düşüncesi, sanat ve edebiyatla şekillenir. Bu olmazsa insan özgür olmaz. Özgür insan olmadan, özgür ulus ve toplum yaratılamaz. Demokratik toplum inşaasız gerçekleşmez" denildi. Konferansta, sanat ve edebiyat çalışmalarının “yedek”, “yardımcı” çalışma olarak görülmemesi gerektiği belirtilerek, bu tür yaklaşımları mahkum etti.

‘SANAT DEVRİMİNE İHTİYAÇ VAR’

Konferans sonuç bildirgesinde, kültürel devrim gerçekleşmediği sürece, hiçbir devrimin kalıcı olmayacağı tespiti yapıldığı vurgulandı.

"Kültürel devrim için de sanatsal devrim gerekli" denilen sonuç bildirgesinde, kültür ve sanatın düzen ve zihniyeti, özgürlük mücadelesinin sanatı, toplumsal ve siyasi kazanımların sanatla kalıcılaştırması, kültürel soykırımın ortadan kaldırılması konuları üzerinde durulduğu ifade edildi. Bu esaslara göre kendini yeniden değerlendiren konferans, şimdiye kadar yaptıkları, yapılması gerekeni tartıştı.

ÖRGÜTLENME İHTİYACI

Kültür sanat çalışmalarında yaşanan sorunların kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği belirtilen konferans sonuç bildirgesinde şunlara yer verildi: "Önderliğin esaretiyle kültür sanat alanında dağılma yaşandı ve bu durum hala çözülmüş değil. Herkes böyle biz de böyle olmamız gerekiyor denilen atmosferde, Önderliğin bu çalışma alanına hakim kıldığı tarz, geçmiş süreçte tasfiye edildi. Bundan dolayı, toplumun bütün hücrelerine kültür çalışmalarını ulaştıran bu tarza dönüş, temel ihtiyaç olarak görüyoruz. Hiçbir çalışma örgütsüz yürütülemez. Örgütsüz var olunmaz.”

‘HER YER DE KÜLTÜR DİRENİŞİ’

Konferans, Kürt halkının toprağına, suyuna, diline, tarihine, kendi duruşu ve ruhuna, sanatına, genel olarak tarihsel kültürüne bağlı kalmasını, toplumsal devrim için temel amaç olarak vurgulamıştır. Konferans ayrıca, demokratik modernite sanatını özellikle özgürlük hareketinin geliştirdiği sanat devrimini kendisine amaç edinmiştir. Kültürün yansıtılması ve sanatın kalıcılaştırılması için güçlü bir sanata ihtiyaç duyulduğu belirtilen konferans sonuç bildirgesinde, sanatsal ürünlerin yaratılması ve engellerin aşılması için planlamaya ihtiyaç olduğu söylendi.

Sonuç bildirgesinde, "Her yerde yürütülen kültürel soykırıma karşı her yerde kültürel devrimin devam etmesi gerekiyor. Bundan dolayı konferans, her yerde, her köyde kültür evlerinin açılması, her yerde kültür eylemlerinin güçlü gerçekleşmesi gerektiği kararına ulaşmıştır" denildi.

ALINAN ÖNEMLİ KARARLAR

“Sürecin ihtiyacına göre, Önderlik, değerler, şehit ve gerilla, kültür ve sanat politikaları, örgütlenme, kadro ve eğitim politikaları, arşiv, kültürel eylemler, sanat ürünleri ile dağıtıma ilişkin önemli kararlar alındı” denilen sonuç bildirgesinde şunlar belirtildi: “Altıncı konferansımızda, kültür sanat hareketinin ne yapması gerektiği netleştirilmiştir, görevler, çalışma tarzı netleşmiş, tali ve esas durumlar birbirinden ayrıştırılmış, sorun ve engeller kapsamlı bir şekilde tartışılmış ve gerekli perspektifler ortaya konulmuştur. Yapılması gereken, konferansın yetki ve sorumluluklarına göre hareket edip çalışma yürütmektir" denildi.

Sonuç bildirgesinde, kültür sanat ile demokratik toplumu yaratmak için, tüm kadro ve TEV-ÇAND çalışanlarına harekete geçme çağrısı yapıldı.