Torba Yasa protestosu: 'Kullan-at işçisi olmayacağız!'

Kent Emekçileri Dayanışması Kadıköy’de yaptığı eylemde, Torba Yasası’nın sadece 33 ve 37 maddeleri değil tüm işçi düşmanı maddeleri geri çekilene kadar mücadele edeceklerini ve “Kullan-at işçisi olmayacaklarını" belirtti.

Kent Emekçiler Dayanışması, işçilerinin kazanılmış haklarını gasp eden torba yasasının tümden geri çekilmesi için Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto düzenledi. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, “Geleceğimiz torbaya sığmaz, kullan-at işçilerinden olmayacağız” yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Sık sık, “Güvencesiz çalışmak istemiyoruz”, “Kullan at işçisi olmayacağız”, “ Kıdem hakkımız söke söke alırız”, “ İşçiyiz, haklıyız torbaya sığmayız” sloganlarının atıldığı eylemde, Kent Emekçiler Dayanışma adına açıklamayı Büşra Üşüdür okudu.

‘BU HALİYLE YASALAŞSAYDI SOSYAL HAKLARIMIZ ORTADAN KALKACAKTI !’

Kanun teklifinin güvencesizliği düzenleyen 33 ve 37 maddeleri işçi sınıfın örgütlü tepkisi ile şimdilik geri çekildiğini vurgulayan Üşüdür, “Getirilen bu kanun teklifi bu haliyle yasalaşsaydı, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü milyonlarca çalışan, birikimsiz, geleceksiz ve güvencesiz bırakılacaktı. İşçileri, belirli süreli iş sözleşmesi adı altında kullan-at modeline mahkûm bırakan bu kanun teklifi, elimizde avucumuzda kalan sosyal haklarımızı da ortadan kaldıracaktı. Bu yasayla kabul ettirilmeye çalışılan, alın terimizin güvencesi olan kıdem ve ihbar tazminatımızın fiili olarak gasp edilmesi, zaten yaşı 65’e dayanan emeklilik hakkımızın yok edilmesidir” dedi.

‘KABUL EDİLEN MADDELERDE PATRONLAR ÖDÜLLENDİRİLİYOR !’

Bu iki madde geri çekilse de, Torba Yasası’nda kabul edilen maddelere göre sigortasız işçi çalıştıran patronlar affedileceğine ve kendilerine günde 44 TL prim desteği verileceğine dikkat çeken Üşüdür, patronların kaçak çalıştırdıkları işçiler için ceza ve geçmişe dönük prim ödememesinin sağlanacağına ve sigortasız çalışma ödüllendirileceğine işaret etti.

‘YENİDEN GEÇİRMEYE ÇALIŞACAKLAR’

İktidarın 7 yıldır sürekli kıdem tazminatı ortadan kaldırmaya yönelik hamleler yaptığını hatırlatan Üşüdük, her seferinde oluşan tepkilerden çekinerek tasarıları geri çekse de ; 25-50 yaş gündemini de sürekli sıcak tutacak yeniden geçirmeye çalışacağının uyarısında bulundu.

“Kıdem tazminatımıza ve geleceğimize ne olursa olsun dokundurtmayacağız” vurgusunda bulunan Üşüdük, torba yasada, patronlara yine bir sürü teşvik olduğunu hatırlatarak, “ Bu torba yasada vergi affı var, bu torba yasada varlık affı var, bu torba yasada emekçilerin maaşlarından kesilerek oluşturulan İşsizlik fonunu yine patronlara yağmalatacak maddeler var. Patronlara teşvik vermekten yorulmadınız ama işçiye ayda 1070 TL ile bekle diyorsunuz” diye tepki gösterdi.

‘MİLYONLARCA İŞSİZİ SİZ YARATTINIZ !’

İktidarın çıkardığı tüm işçi düşmanı yasalarla ekonomik krizin bedelini emekçilere ödetmeye çalıştığını kaydeden Üşüdük, şöyle konuştu:

“Milyonlarca işsizi siz yarattınız. Patronlar tarihi rekorlar kırıyorlar, müteahhitler mutlu neden krizin bedelini o zaman bizler ödüyoruz? Kent Emekçileri Dayanışması olarak bir kez daha güçlü bir şekilde vurguluyoruz; bu işçi düşmanı teklifin ve bundan sonra benzerlerinin yasalaşmasına izin vermeyeceğiz! Bulunduğumuz her alanda emekçilerin sesini yükselterek torba yasaya karşı mücadelemizi büyüteceğiz.”