Trump, Erdoğan’ın eski suç ortağını iade edecek mi?

ABD Başkanı Donald Trump’ın Erdoğan rejiminin eski suç ortağı Fethullah Gülen’i iade etmeyi öngördüğü iddia ediliyor. Türk Dışişleri Bakanlığı’na göre ABD’de operasyon başladı.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazar günü yaptığı bir açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türk mevkidaşı Erdoğan’a Fethullah Gülen’in iadesi konusunda gerekeni yapacaklarını söylediğini açıkladı.

Erdoğan rejiminin eski ortağı Fethullah Gülen, 1999’dan bu yana ABD’de yaşıyor. Ancak Washington şimdiye kadar Gülen’in iadesini reddediyordu.

KAŞIKÇI’YA KARŞILIK MI?

Amerikan medyasına göre Trump, Türkiye'nin Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda Suudi Arabistan’a baskıyı durdurması için Gülen’in iadesini gerekçelendirmek amacıyla hukuki bir yol arıyor. Basın, Erdoğan’ın Kaşıkçı cinayetini Washington üzerinde baskı için yeni bir levye yolara kullandığını belirtiyor.

Pazartesi günü TBMM Genel Kurulunda 2019 Merkezi Yönetim Bütçe görüşmelerine katılarak soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Amerika ile görüşmelerinde 84 kişinin iadesini istediklerini söyledi. Çavuşoğlu, “FETÖ ile ilgili bir gerçek var; FBI'ın yaklaşık 15 eyalette başlattığı soruşturma var. FBI bize 'elde ettiği bulgularla Amerika'daki karanlık yüzünü görmeye başladık' dediler. Bazı yerlerde tutuklamalar başladı” dedi. Türk Dışişleri Bakanı, Trump’ın da “FETÖ terörist elebaşının iadesi için çalışma yapıyoruz” dediğini iddia etti.