Türkiye’de işçinin can güvenliği tehdit altında

Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde gaz dolum tesisinde meydana gelen patlamada bir işçi hayatını kaybetti, 2’si yaralandı. Son iki günde en az 4 işçi güvenliksiz çalışma koşullarının kurbanı oldu.

Kırıkkale’de gaz dolum tesisinde bir patlama meydana geldi. Patlama sonucu kazan dairesinde çalışan Mikail Şimşek (43) adlı işçi hayatını kaybetti, 2 işçi de yaralandı. Patlamanın nedenine ilişkin açıklama yapılmadı.

KOCAELİ’DEKİ KAZAYA NEDEN YASAK GETİRİLDİ?

Bir gün önce, 28 Kasım’da, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı devam eden 7 nolu viyadükte bir facia yaşandı. Beton blok montajı sırasında yaşanan çökme sonucu, 30 metreden düşen 3 işçi enkaz altında kaldı. İşçilerden 3’ünün cansız bedeni çıkarıldı. Bu işçi cinayetleri ardından Kocaeli Valiliği tarafından yayın yasağı getirildi.

Yasağa tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Hakimlerin, savcıların görevi gazeteciye nasıl haber yapacağını öğretmek değil bu iş cinayetini aydınlatmaktır” dedi. Durmuş, şu soruları yöneltti: “Bu iş cinayetinde araştırılmasının istenmediği konular çalışanların kaç saat çalıştığı mıdır? İş güvenliği tedbirlerinin alınıp alınmadığı mıdır? Sendikalarının olup olmadığı mıdır? Ölen işçiler ile isimleri dahi gizlenen şirket sahipleri arasında kaç tane taşeron şirket olduğu mudur?”

10 AYDA 1640 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye, işçiler açısından en güvensiz ülkeler arasında yer alıyor. Her ay onlarca işçi “kaza” olarak adlandırılan güvencesiz çalışma koşullarının kurbanı oluyor.

Sivil toplum örgütü İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre sadece Ekim ayı içerisinde 177 işçi hayatını kaybetti. İlk on ayda ise en az 1640 işçi çalışırken yaşamını yitirdi.

2017 yılının tümünde 2006 işçi, 2016’da 1970 işçi ve 2015 yılında 1730 işçi iş cinayetlerinin kurbanı olmuştu. 2013 yılında çalışırken hayatını kaybeden işçilerin sayısı 1235 idi.

10 AYDA 62 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Güvencesiz çalışma, zorla çalışma, taşeron firmalar, işçi düşmanı hükümet politikaları, ağır sömürü, her günü her yaştan insanın hayatını tehdit ediyor. Çocuk bayramlarının kutlandığı bu ülkede, çocuk işçiliği de korkunç boyutlarda. 2018 yılında hayatını kaybeden çocuk işçiler arasında 8 yaşındaki bir çocuk da vardı.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin ulusal ve yerel basın, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan elde ettiği bilgilere dayanarak yılın ilk on ayında en az 62 çocuk işçinin iş cinayetlerinin kurbanı olduğunu tespit etti.

2 MİLYONU AŞKIN ÇOCUK İŞÇİ VAR

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü sebebiyle hazırladığı bir rapora göre AKP döneminde çocuk işçiliğin yüzde 20 arttı. Rapor, Türkiye’de 2 milyonu aşkın çocuk işçinin bulunduğuna dikkat çekiyor.