Tuğluk: TAKM, bölgesel liderlik arayışının ürünü mü?
Tuğluk: TAKM, bölgesel liderlik arayışının ürünü mü?
Tuğluk: TAKM, bölgesel liderlik arayışının ürünü mü?
Van Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk,Savunma Bakanı'na verdiği soru önergesinde, Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı'nın görev ve faaliyetleri hakkında bilgi istedi.
Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi dilekçesinde, 25 Ocak 2013 tarihinde; Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan'ın katılımlarıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, kısa adı TAKM olan “Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı”nın resmen kurulduğunu ve faaliyetlerine başladığını belirtti.
Tuğluk, kurulan askeri birliğin görev tanımını ve hakkındaki iddialar üzerine Bakan Yılmaz'a şu soruları yöneltti:
"Bu askeri birliğin amacı, görev tanımı ve faaliyet alanı nedir? TAKM, askeri müdahale mangasına sahip olacak, ortak askeri tatbikat yapacak mıdır?
Yabancı basında dile getirilen TAKM’ye üye devleri tehdit eden dış güçlere karşı orduların bütün imkanlarıyla birlik olup gerekirse silah gücüyle karşılık vereceği şeklindeki iddialar doğru mudur?
Kamuoyunda “Turan Ordusu” ve “Türk Dünyası Ordusu” gibi isimlerle de anılan TAKM, Türkiye Cumhuriyeti’nin Pantürkizm temelinde bölgesel liderlik arayışlarının sonuçlarından biri olarak değerlendirilebilir mi?
Bu askeri teşkilatın kurulması hükümetinizin dış politikada stratejik işbirliği hususunda Avrasyacı bir hatta kaydığını mı göstermektedir? Şayet öyleyse, öteden beri Türkiye siyasetinde Avrasyacı olarak nitelenenlerin “kendileri zindanda, fikirleri iktidarda” olduğu söylenebilir mi?
Jandarma Genel Komutanlığı’nın söz konusu açıklamasında yer alan “TAKM, bölgede yer alan tüm ülkelere açıktır” bilgisinden hareketle, yakın gelecekte TAKM’ye Rusya ve Kazakistan’ın da dahil olacağı iddiaları doğru mudur? Bu hususta bir çalışma var mıdır?"