Tuncel: Saldırının sorumlusu AKP/MHP iktidarıdır

Kobanê Davası'nın duruşmasında konuşan Sebahat Tuncel, İzmir'deki saldırıya tepki göstererek, saldırının sorumlusunun AKP/MHP iktidarı olduğunu söyledi.

24’ü tutuklu 108 kişi hakkında açılan 'Kobanê Davası'nın 3’üncü duruşması 5’inci gününde devam ediyor. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi Kampüsü Salonu'nda görülen duruşmayı HDP’li milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda kişi izliyor.

 DURUŞMADA YER ALANLAR

HDP'nin rehin tutulan Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, görevi gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna ve HDP eski MYK üyesi Zeynep Ölbeci, tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Duruşmanın 2’nci gününde tahliye edilen HDP eski MYK üyeleri Can Memiş, Cihan Erdal ve Berfin Özgü Köse ile tutuksuz yargılanan İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder de İstanbul’dan SEGBİS ile duruşmaya bağlandı.
HDP'nin rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP eski Milletvekili Gülser Yıldırım ve Aysel Tuğluk, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Geçen oturumda tahliye olan, görevi gasp edilen Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ile tutuksuz yargılanan Ahmet Türk, Gülfer Akkaya ve Altan Tan ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.  
Tutuklu yargılanan DBP'nin eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Kürt Siyasetçi Ayla Akat Ata, HDP eski Sözcüsü Günay Kubilay, HDP Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt, eski milletvekili Emine Beyza Üstün, İbrahim Binici, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP yeni dönem MYK üyesi Alp Altınörs, Meryem Adıbelli, HDP eski saymanı Zeki Çelik, HDP eski MYK üyeleri Pervin Oduncu, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Bülent Parmaksız, İsmail Şengül, Dilek Yağlı ve Sibel Akdeniz da duruşma salonunda bulundu.
Duruşma, dosyaya gelen yeni evrakların okunmasıyla başladı. Mahkeme Başkanı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tahliye olan siyasetçiler hakkında itiraz dilekçesinde bulunduğunu belirtti.

 'İKTİDAR SORUMLUDUR'

Ardından söz alan Sebahat Tuncel, İzmir’de dün parti binasına yapılan saldırıya değinerek, “korkunç politik bir cinayete tanıklık ettik” dedi. Saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’ı anan Tuncel,  “Bunun ilk olmadığını biliyoruz. Buradan yargılananlar olarak bunun son olmasını istiyoruz. Deniz’in ailesine, partimize, Türkiye ve Kürt halkına başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.  
Tuncel, şunları söyledi: “Elini kolunu sallayarak ve güvenliğin aldığı binamıza giriyor ve katliam yapıyor. 40 kişinin katılacağı bir toplantı planlanmıştı. Bu toplantı iptal edilmeseydi şu an daha fazla insanın katledildiğini konuşacaktık. Bunların hepsi Kürt düşmanlığının sonucudur. Bu ülkeyi yönetenler özellikle Cumhur İttifakı Kürtlere karşı her ağzını açtığında ‘terörist’ diyor. Milletvekili hakkında her gün ithamda bulunuyor. Parti kapatmaya davet edenler, partimizin önünde oturma eylemi çağrısı yapanlar bundan sorumludur” şeklinde konuştu.

 MUHALEFETE ÇAĞRI: EKMEKLERİNE YAĞ SÜRMEYİN!

Siyasi partilerin İzmir’deki saldırıyı ilişkin yaptıkları kınama açıklamalarına değinen Tuncel, “Bu olaydan üzüntü duyuyorlarsa ırkçı, dinci, milliyetçi söylemden vazgeçip, en önemlisi Kürt düşmanı politikalardan vazgeçilmeli. Bu katliamın sorumlusu, çözüm sürecini bitirenler, barışçıl demokratik çözümün önüne engel koyanlardır. Çete lideri açıklama yapıyor ‘devamı gelebilir’ diye. Belli ki bir organize var. Eğer bu saldırı kınanıyorsa bir an önce yapılması gereken şey, Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda adım atılmalı, aksi takdirde iç savaş çıkarmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürer. Birilerinin amacı bu olabilir HDP’ye Alevi örgütlerine saldırın bugünlerde çıkması tesadüf değil. Hafızamızı unutturmak istiyorlar. Ama unutmuyoruz. Yanı başımızda Ankara’da HDP il binamızda arkadaşlarımızın boğazını kestiler IŞİD yöntemiyle” diye konuştu.  
“Deniz Poyraz arkadaşımız yaşamıyorsa HDP’ye yönelik saldırılar devam ediyor demektir” diyen Tuncel, önceki gün müştekilerden oluşan bir grubun gerçekleştirdiği provokasyona işaret ederek, “Adam silahlarla SADAT’a gönderilmiş, eğitim yaptırmış, ‘emrinizdeyiz’ diyor. Resimler çektiriyor silahlarla. Bu ülkede bir savcı harekete geçip sorgulama yapmış mı? Ama Kürtler duygusunu paylaşmış, AKP politikasını eleştirmiş diye aylardır yargılanıyor. Halklar arasında bölen politikalar budur. AKP bize bu ülkede yaşamak için bedel ödetiyor. Halkların kardeşliğine de yapıyor. Çeteler siyasetçilerimizi öldürüyor, savcı bey orada oturuyor. Bir tane soruşturma yaptı mı? Parti binamıza yapılan saldırılar ya sarhoş ya da hırsız! Bunlar örgütlü yapılan saldırılardır” diye kaydetti.  
HDP’ye yönelik yapılan saldırının “ırkçı ve milliyetçi örgütlülüğün sonucu” olduğunu vurgulayan Tuncel, bunu kabul etmediklerini dile getirdi. Tuncel, “Burada adalet arayacağız. İnsan yaşamı gidince gelmiyor. Bu katliamı unutmadık, unutmayacağız. Deniz Poyraz'ın katillerinin açığa çıkması için cezasızlık politikasını uygulanmaması ve demokrasi için bir şeyler yapılmalı. Kürt ve Türkiye halkına başsağlığı diliyoruz. Keşke böyle bir konuşma yapmak zorunda kalmasak ve bu kürsüleri bunun için kullanmak zorunda kalmasak" dedi.
Tuncel, konuşmasını, “Jin, jiyan, azadî” sloganını atarak bitirdi. Tuncel’le birlikte salonda bulunan diğer kadın siyasetçiler de aynı sloganı attı.
Duruşma savunmalarla devam ediyor.