Tuncel ve Kışanak: Savunma yapma koşulları yok

Türk devleti tarafından cezaevinde rehin tutulan Kürt kadın siyasetçiler Sebahat Tuncel ve Gülten Kışanak’ın yargılandıkları bir davadaki dokuzuncu duruşması görüldü.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile Amed Büyükşehir Belediyesi (DBB) önceki dönem Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın duruşması görüldü.

Her iki siyasetçi, Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen hükmün Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18'inci Dairesi tarafından bozulmasının ardından yeniden yargılanmaya başlamıştı.

Bu davanın 9’uncu duruşmasına Kışanak ve Tuncel, rehin tutuldukları Kandıra Kapalı Cezaevi’nden, avukatları ise Diyarbakır ve Mersin Adliyesi’nde Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşma salonuna Tuncel’in aile bireyleri de hazır bulundu.

TUNCEL: BU KOŞULLARDA SAVUNMA YAPMAYACAĞIM

Tuncel mevcut koşullarda savunma yapmayacağını belirterek, kaldıkları odalara yapılan baskınlarla evraklarına el konulduğunu, duruşmalarının olduğunu belirtmelerine rağmen cezaevi yönetimi tarafından evraklarının kendilerine verilmediğini kaydetti.

Cezaevlerinde artan hak ihlalleri ve tecride karşı yürütülen açlık grevini hatırlatan Tuncel, “Türkiye kendi Anayasasını uygulamıyor. Devlet Kürt siyasetçileri düşman olarak görüyor. Adalet nerde? 12 Eylül faşizminde bile mahkemeler üzerinde bu kadar baskı yoktu” dedi.

Savcıların araştırma yapmaya gerek duymadığını, yaptıkları açıklamalar, katıldıkları toplantılar ve taziyelerin suç sayılarak dosyaya konulduğunu belirten Tuncel, “Ne yerel mahkemede ne de diğer mahkemelerde hiçbir aşamada ifademiz alınmadı” diye ekledi.

Mahkeme heyetinin sürekli değişmesine tepki gösteren Tuncel, konuştukları her şeyin suç olarak dosyaya eklendiğine işaret etti.

KIŞANAK: KİMSE İFADEMİZE BAŞVURMUYOR

Gülten Kışanak ise yargılanmalarını gerektirecek bir suçlamanın olmadığını kaydederken, yapılan baskınla birlikte savunma koşullarının ortadan kaldırıldığını ifade etti. Kışanak,  “Savunma için hiçbir materyal elimde yok. Kocaeli’nde olan bir soruşturma bahane edilerek baskın yapılıp evraklara el konuldu. Üzerinde çalıştığımız tüm evraklara el konuldu (…) Savunma yapabilmem için dava kapsamında bana tebliğ etmesi, savunma notlarının vermesi halinde savunma yapabilirim” dedi.

Kışanak, “Kimse ifademize başvurmuyor ama mütalaaya gelince cezaya gelince hepsi ekleniyor” diye tepki gösterdi.

AKTAR: ADİL YARGILANMA HAKKI İHLAL EDİLDİ

Kışanak’ın avukatı Emin Aktar, sağlıklı bir savunma hakkı tanınmasını isteyerek, “Müvekkilin hem adil yargılama hem özel hayatı ilkesi ihlal edilmiştir. 4 yıla aşkındır tutuklu her defasında aynı gerekçelerle tutukluluğun devamına karar veriliyor. CMK’da yer almayan bu tür gerekçelerle tutuklanmalarına devam ediliyor. Buda bir ihlaldir” diye belirtti.

AYDIN: DÖRT YILDIR KOPYALA YAPIŞTIR YAPILIYOR

Amed Barosu Başkanı Cihan Aydın, “Tahliye istemekten bıktık” dedi ve ekledi:

 “Söyleyecek bir şey yok. AHİM’in bir kaç kararını okumuş ve biliyorsanız ve buna rağmen müvekkillerimiz tutuklu kalıyorsa doğal bir yargıç değilsiniz. Dört yıldır kopyala yapıştır, yapıyorsunuz. AYM ve AHİM klişe gerekçelerle tutuklayacağını söylüyor ama hala uygulamamakta ısrar ediyorsunuz.”

BİR SONRAKİ DURUŞMA 26 ŞUBAT’TA

Mahkeme heyeti, cezaevindeki aramalara ilişkin suç duyurusunu kabul etmeyerek, her iki siyasetçinin tutukluluk hallerinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 26 Şubat’a ertelenmesine karar verdi.