Tunus’un AKP’si, Erdoğan’a sırtını döndü!  

AKP ile yakın ilişkileri ve aynı model üzerinden yaptığı örgütlenmeler nedeniyle Tunus'un AKP'si olarak değerlendirilen Ennahdha partisi, değişim sinyali verdi.

Bir süredir, siyasal İslam etiketini üzerinden atmaya ve değiştiğini kanıtlamaya çalışan Ennahda, demokratik İslam'a geçtiğini iddia ediyor.

Shems FM'e konuşan partinin sözcüsü İmed Khemiri, "Ennahda 36 yaşında. Eski siyasi ailelerin bir parçasıdır. Önce dini bir çalışmayla başladı, sonra 80'li yıllarda militanlığa yöneldi. Bugün, yeni bir Devlet'in inşasına katılma biçimi üzerinde düşünüyoruz" dedi.

Siyasal İslam yakıştırmasını reddeden sözcü, bunun dışarıdan gelen ve kendi içerisinde çelişkiler içeren bir adlandırma olduğunu söyledi.

Sözcü şu çarpıcı ifadeleri kullandı:

"Siyasal İslam hem Erdoğan rejimi hem de El Kaide ve DAİŞ terörist rejimlerini kapsıyor. İdeolojik olarak, Ennahda'nın bu İslam kategorisine girmesi artık mümkün değil."

Sözcü, mevcut açıklamalarının Ennahda'yi demokratik bir İslam'a doğru evirmek için yeni bir yönelim geliştirme amacını taşıdığını savundu.

Ennahda'nın sözcüsü Nidaa Tunes ya da Tunus'un Çağrısı partisi ile kısa bir süre önce gerçekleştirdikleri ittifaka da değindi. Sözcü, bu ittifakın terörizmle mücadele ve büyümenin yeniden başlaması ile ilgili olduğunu savundu. Ennahdha'nın sözcüsüne göre bu ittifak aynı zamanda gelecekteki parlamenter sorunları aşmayı da amaçlıyor.

KATAR KRİZİ İLE Mİ BAĞLANTILI?

Ennahda, AKP ile yakın ilişkileri ile tanınıyor. Müslüman Kardeşler'in bir versiyonu olarak değerlendiriliyor ve Katar tarafından finanse edildiği belirtiliyor. Partinin başkanı Raşid Ganuşi, 2015'te Ankara'da AKP kongresine de katılmıştı.

Uzun yıllar yasaklı olan bu parti 2011'de Tunus devrimi ardından ulusal birlik hükümetine katıldı. 89 vekil elde ederek Tunus'un birinci partisi oldu. 2014'teki seçimlerde bu pozisyonunu kaybetti ancak 2016'da rakibi Nidaa Tunes'in verdiği firelerden dolayı yeniden aynı pozisyona erişti.

Gözlemcilere göre Nidaa Tunes, son zamanlarda yaşadığı gerileme ve parti içi kriz nedeniyle Ennahdha ile yakınlaşmayı seçti. Partinin bazı vekilleri hakkında ciddi yolsuzluk iddialar var. Bazı kirli ilişkilere bulaştıkları yönünde suçlamalar var. Nidaa partisi 2014'teki açıklamalarında iki partinin asla bir araya gelemeyecek farklı projeler olduğunu söylüyordu.

Erdoğan AKP'si gibi sık sık manevraları ile dikkat çeken Ennahdha'nın son değişim sinyallerinin Katar krizi ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'da İslam dünyasının yöneticileri ile yaptığı görüşme ardından 5 Haziran'da başlayan Katar krizi tüm bölgeyi etkiledi.

Ennahda'nın da Katar bağlantısından dolayı korktuğu ve manevra yapmaya çalıştığı iddia ediliyor.

Zira, Cezayir, Türkiye ve Tunus'daki benzer akımlar farklı isimler taşısa da, anlayış olarak Müslüman Kardeşler'in birer versiyonu olarak değerlendiriliyor. Bunlar Cezayir'de İslami Selamet Cephesi, Türkiye'de AKP ve Tunus'ta Ennahda olarak dikkat çekiyor.