Türk devletinin katlettiği kolberler saatlerce bekletildi

Türk devletinin sınır hattında düzenlediği hava saldırısında katledilen iki kolberin cenazesi saatlerce güneş altında bekletildi.

Saldırı 20 Eylül Pazartesi günü Van'ın Başkale ilçesinin Xaşkan (Esenyamaç) Mahallesi’ne bağlı Deraw (Su üstü) mezrası, Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Bilindbasan köyü ve Doğu Kürdistan’ın Urmiye kentine bağlı Kuranî köyünün bulunduğu sınır üçgeninde gerçekleşti.

Türk ordusuna ait helikopterler bir grup kolberi hedef alarak taradı. Saldırıda 16 yaşındaki Elişan Ehmedi ve 19 yaşındaki Sozdar Ehmedi hayatını kaybetti.

İki kolberin cenazesi saatlerce güneş altında bekletildikten sonra Hakkari Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

Sınır hattında gözaltına alından  Mikail Hatemî, Ferzad Hatemî, Diyar Hatemî, Ahîn Hatêmî, Guldanî Hatemî, Zêro Hatemî, Kinyas Hatemî, Axacan Hatemî ve Behzat Hatemî isimli kolberler ise Başkale Jandarma Komutanlığı’nda götürüldü.

Kurani köyünde yaşayan Ş.İ isimli kolber, saldırı anını ve sonrasını anlattı.  Helikopterlerden ateş açıldığını söyleyen Ş.İ,  “Tarama esnasında kurtulan bir kolber bizi arayarak, helikopterden tarandıklarını söyledi. Ardından bir daha kendisine ulaşamadık. Cenazelerimizin olayın yaşandığı bölgeden dün akşam kaldırıldığını öğrendik. Cenazelerimiz saatlerce güneş altında, yerde bekletildi. Gözaltına alınanların ne durumda olduğunu bilmiyoruz” dedi.

 Kuranî köyü sakinlerinden Sadeş Pilifken ise, kolberlerin katledilmesinin ardından sınır hattının saatlerce top atışına tutulduğujnu belirtti.