Türkdoğan: Bir avuç iktidar dışında herkes terörist ilan edildi

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, polis baskınına maruz kalan DFG’ye yaptığı dayanışma ziyaretinde haber alma hakkına yapılan saldırının “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve beraberindeki heyet, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’ne (DFG) dayanışma ziyaretinde bulundu.

8 Haziran günü Amed’de 20’si gazeteci olmak üzere 21 kişi gözaltına alınmıştı. Polis baskınının hedefinde DFG de vardı.

İHD heyetini, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Roza Metina ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz karşıladı.

Türkdoğan, "Gazetecilik kamusal bir hizmettir. Özellikle Kürt kentlerinde burada olup biten bütün olayları Türkiye ve dünyaya aktaran gazetecilerdir. Halkın haber alma hakkının bu şekilde yok sayılması kabul edilemez. Türkiye’de çok uzun zamandır ‘Terörle Mücadele Kanunu’nun belirsizliğinden dolayı her türlü muhalif düşünce, toplumsal muhalefet, siyasal muhalefet suçlanmaya çalışılıyor. Bu durum özellikle Kürtlere yönelik olarak ara verilmeden yapılıyor” diye tepki gösterdi.

Tüm bunların “Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklandığını” ifade eden Türkdoğan,  el konulan materyallerin de geri verilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkdoğan, “Geride kalan arkadaşlar bırakılsa bile uzun bir süre boyunca materyallerine el konulmuş ve verilmemiş olacaktır. Ve bu nedenle de ‘habercilik yapamayacaklardır’ diye düşünüyorlar. Bu aynı zamanda ekonomik anlamda da bir cezalandırma yöntemidir. Bunun yapılmaması gerekir. Yasalara göre, alınan dijital materyalleri kontrol edip tekrar yerine bırakılması gerekmektedir. Fakat bu yapılmadı. Bu durumda haber alma hakkına yönelik bir ihlaldir.  Hiçbir ülkede, hiçbir yerde basın araçlarına en konulamaz” şeklinde konuştu.

Bir avuç iktidar ve egemen dışında bu ülkede herkes “terörist ilan edildiği” tepkisinde bulunan Türkdoğan, “Dünyada bu kadar çok terörist olan bir ülke yoktur. Haksız yere gözaltına alınan arkadaşlarımız umarım serbest bırakılır. Ve beraberlerinde el konulan dijital materyallerinin de bırakılması iade edilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz” diye konuştu.  

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ise, “Bugün sadece Kürt gazetecileri gözaltında değil. Siyasetçisi, aydını, aktivisti… Bugün bütün herkes, baskı cenderesine karşı mücadele ediyor ve söz söyledikçe bu şekilde operasyonlarla susturulmaya çalışılıyor” dedi.

“Bütün baskı cenderesine rağmen, bu işi yapabilmeye çalışan, sokaktaki kadının sesini, gencin sesini, ekonomik krizi,  tüm kesimlerin sesini dünyaya duyurmak isteyenler var” diyen Müftüoğlu, Türkiye’nin bir cezaevine dönüştüğünü söyledi.

MKGP sözcüsü Roza Metina, “Ülkede her şey savaş halinde ve en çok bunu kamuoyuna sunanda basın olduğu için ilk önce susturulan basın oluyor. Gazeteci Mehmet Ali Ertaş 10 saat boyunca kelepçeli bir şekilde bırakılmış. Bu insanlık dışı bir suçtur. Burada bizlerle dayanışma içerisinde olmanız bize güç veriyor bizler hep beraber özgür basın susturulamaz diyeceğiz” dedi.