Türkiye’de genç ve engelli olmak zor

İş bulamadığı için sokakta kalan işitme engelli Serkan Çalışkan, Türkiye’de hem genç hem de engelli olmanın çok zor olduğunu vurguladı.

Türkiye’de ekonomi ve istihdamdaki fırsat eşitsizliğinden toplumsal hayattan adeta dışlanan engellilerin sorunları artarak devam ediyor. Bu sorunları salgın koşulları nedeniyle iyice görünmez hale gelen engelliler, ancak Dünya Engelliler Haftası vesilesiyle seslerini bir nebze duyurmaya çalıştı.

İşitme engelli olan 32 yaşındaki Serkan Çalışkan, yaşadığı zorlukları ANF’ye anlattı. İstanbul’da yaşayan Serkan Çalışkan, doğuştan yüzde 71 işitme engelli. Ailesinin yoğun çabası sayesinde okula gidebilen Çalışkan, aldığı eğitimle dudak okuyup konuşabiliyor. Ortaokul 2. sınıfa kadar okuyan Çalışkan, aldığı bin TL engelli maaşıyla geçinemediğini, her yerde iş aradığını, ancak sabıkalı olduğu için bulamadığını belirtti. Babasıyla annesi boşandıktan sonra iyice içine kapanan ve yaşanan sorunlar nedeniyle Sultangazi’deki anne evini terk eden Çalışkan, gittiği Samsun Bafra’daki baba evinde de kabul görmediği için şu an sokakta kaldığını belirtti.

AÇTIM, MECBUREN ÇALDIM

Şişli Etfal Hastanesi’nde aşçı olarak çalışan arkadaşının verdiği öğle yemeği sayesinde karnını doyurabildiğini ifade eden Çalışkan, aç kalmamak için hırsızlık yapmak zorunda kaldığı için cezaevine girdiğini anlattı. “Ne yapayım abla, insanlardan para isteyemiyorum; açtım, mecburen çaldım” diyen Çalışkan, sabıkalı olması yüzünden iş için çaldığı her kapının yüzüne kapandığını dile getirdi. Defalarca İŞKUR’a gittiğini, telefon bilgilerini bıraktığını ama kendisini arayan soran olmadığını söyleyen Çalışkan, “En son bir lokantada iş buldum, bana sabah gel iş başı yap, dediler. Ancak sabah geldiğimde ise gerek yok, diyerek geri çevirdiler” dedi.

POLİS DE RAHAT BIRAKMADI

En çok da sokağa çıkma yasaklarının olduğu süreçte zorluk çektiğine; sürekli polis tarafından rahatsız edildiğine dikkat çeken Çalışkan, şunları söyledi: “Geçen hafta Pazartesi günü Şişli’de bir köşede yatarken iki sivil polis ile tartışmamız oldu. İki polisten biri arabadan inip yanıma geldi ve direkt küfür ederek beni kaldırmaya kalkıştı. Tepki gösterdiğimde ise bana saldırdı. Beni darp ederek zorla arabaya bindirdi ve karakol yerine Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nun olduğu noktaya götürdüler. Orada 4 polis daha vardı. İki saat araba içinde öylece bekletildim.”

İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUM!

Sokakta da hiçbir güvenliği olmadığını kaydeden Çalışkan, tek isteğinin iş bulup ev tutmak olduğunu söyledi. Türkiye’de hem genç hem de engelli olmanın çok zor olduğunu kaydeden Çalışkan, insan gibi yaşamak istediğini vurguladı.