‘Türkiye ekonomik olarak Avrupa’ya muhtaç!’

Spiegel Online’da yayınlanan bir haber yorumda, Türkiye’de giderek kötüleşen durumun Avrupa ülkelerini endişelendirdiği ve ülkenin ‘Rusya’yı tercih edebileceği’ korkusunun olduğu savunuldu.

Markus Becker imzalı haber yorumda, Türkiye’deki seküler-dindar çatışmasının geldiği noktaya değinilirken, Türkiye’nin ekonomik çıkarlar ve terörizmle mücadele gibi konular nedeniyle Avrupa’ya muhtaç olduğu iddia edildi.

‘Avrupa’nın Erdoğan’ın Doğu politikası korkusu’  başlıklı yazıda, Kürdistan ve Suriye’de savaşta olan Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ise içerde on binlerce muhalife karşı sert politikalara gittiği hatırlatıldı. Türkiye’deki ekonomik durumun giderek kötüleştiği kaydedilen yazıda, Erdoğan’ın geçtiğimiz gün dile getirdiği ‘yeni bir kurtuluş savaşındayız’ iddiasının da ülkedeki kötü gidişatı izah ettiği dile getirildi.

Yılbaşı gecesi Reina adlı eğlence merkezine yönelik saldırının ülkenin ‘en önemli kırılma hattına’ yönelik olduğu vurgulanan Spiegel yorumunda, bunun ‘seküler ve dindar güçler’ arasındaki ilişki olduğu belirtildi.

‘AKP İLE SEKÜLERLER ARASINDAKİ GERGİNLİK ARTABİLİR’

Derginin görüştüğü Berlin Bilim ve Politik Vakfı (SWP) üyesi Ioannis Grigoriadis, Türkiye’de dindar geçinen medya organlarının haftalar öncesinden Noel ve yılbaşı kutlamalarına karşı propaganda yaptığı, ancak hükümetin buna karşı hiçbir önlem almadığına dikkat çekti.

Türk Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yılbaşı öncesinde yayınladığı ‘yılbaşı karşıtı’ açıklamasını hatırlatan Grigoriadis, AKP hükümetiyle seküler kesim arasında zaten gergin olan ilişkilerin daha da kötüleşmesi ihtimalinin olduğu tahmininde bulundu.

Almanya’da koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Knut Fleckenstein’in görüşlerine de yer verilen yorumda, Fleckenstein’in “Ankara’nın halkını teröre karşı koruma hakkı vardır elbette. Ancak bunu on binlerce kişiyi cezaevine atarak veya işsiz bırakarak yapamaz” sözleri aktarıldı.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİ AB’YE BAĞLI

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerinin resmiyette devam ettiği, ancak bu konuda ilerleme sağlanabileceğine kimsenin inanmadığı dile getirilen yorumda, Avrupa’da Türkiye’nin izleyeceği yola dair korkular olduğu kaydedildi.

Spiegel yorumunda, hem Grigoriadis hem de Fleckenstein’in ‘Türkiye’nin AB ile ilişkileri ekonomik nedenlerden dolayı koparamayacağı’ tespitine yer verildi. Türkiye’nin ithalatının yüzde 46’sının, ihracatının ise yarısından fazlasını AB’ye yaptığı vurgulanan yorumda, turizm sektörünün darbe alması ardından Avrupa’nın öneminin daha da arttığına dikkat çekildi.

‘SADECE DEMOKRATLAR YOK AMA ONLARLA BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ’

Yorumda son olarak Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Elmar Brok’un Türkiye’yle ilişkilerin ‘terörizmle mücadele’ gerekçesiyle düzeltilebileceği görüşü aktarılırken, Brok’un “Bu iç muhalefete karşı mücadele etmeye hizmet etmemelidir” sözleri hatırlatıldı.

Brok’un “Bölgede sadece demokratlar yok ve buna rağmen de terörizmle mücadelede ‘onlarla’ birlikte çalışıyoruz” şeklindeki sözleri de paylaşıldı.