Tutsak aileleri: Çığlığımız duyulsun

İHD Genel Merkezi'ni ziyaret eden tutsak yakınları, “Çığlığımız duyulsun" diye seslendi. İHD, tutsak ailelerinin direnişini herkesin sahiplenmesi gerektiğini belirtti.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların aileleri, yakınlarının tedavi ve tahliyesi için Ankara’ya geldi. Van, Amed, Şırnak, Batman, Mardin, Yüksekova, Siirt, Çukurova ve İstanbul’dan Ankara’ya gelen tutsak aileleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’ni ziyaret etti.

Aileleri İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen karşıladı. Burada ailelerle birlikte basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Eşbaşkanı Bünyamin Şeker de katıldı.

'ADALET ARAYANLARIN SAYISI ARTIYOR'

Toplantıda konuşan Türkdoğan, “Türkiye’de adalet arayan insan sayısı her geçen gün daha da artıyor. Meclis’te taleplerini dile getirdiler. Bizim gibi yıllardır hakikat ve adalet mücadelesi yürüten sivil toplum örgütlerini de ziyaret edip çığlıklarının duyulmasını istiyorlar. İHD, 36 yıldır hapishanelerdeki hak ihlalleriyle ilgilenmeye devam ediyor. Şu an en can yakıcı sorun ağır hasta mahpusların tahliye edilememesi ve şartlı salıverilme sürelerinden yararlandırılmamaları. Tabii diğer hak ihlallerini de sıralayabiliriz” dedi.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Ahmet Doğan, Amed, Van ve Urfa'da devam eden Adalet Nöbetleri'ne dair bilgi verdi. Doğan, “Hasta tutukluların durumuna ve infazı yakılan tutukluların durumuna dikkat çekmek için buradayız. Biz de ailelere destek veriyoruz. Aileler adalet arayışlarını bir de Ankara’da sürdürmek istedi” diye belirtti.

‘ACİLEN TALEBİMİZ YERİNE GETİRİLMELİ'

Ailelerden Herdem Merwanî, “Her imkan bizim için önemlidir. Bu nedenle bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyoruz. Zindanların durumu uzun süredir gündemde. Artık bir çare kalmadığı için 55 gündür adalet nöbetini sürdürüyoruz. Bu nöbette başlıca isteklerimiz var. Bunlar hasta tutuklular ve infazı yakılan tutukluların durumu. Bu taleplerimizin acilen yerine getirilmesini istiyoruz. Biz çözüm arıyoruz. Gündem yeterince oluşturuldu artık zaman çözüm zamanı. Yanımızda olan herkesin çözüm istemesi lazım. Hangi parti olursa olsun biz vicdani ve insani anlamda yanımızda olmalarını istiyoruz. Artık çok iyi anladık ki bu sorun sadece ailelerin ya da tek bir partinin değil, bu sorun Türkiye sorunu, Kürt sorunu, adalet sorunu. Bu nedenle sesimizin duyulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Toplantıda konuşanlardan İnci Güler de “Çığlığımızı duysunlar, tabutların çıkmasını istemiyoruz” dedi. 

'TÜM ÜLKE SAHİP ÇIKMALI'

Ailelerin ardından tekrar konuşan Türkdoğan, talepleri önemsediklerini belirterek, “Bu taleplere tüm Türkiye’nin sahip çıkması gerekiyor. Son dönemlerde hapishanelerdeki infaz sistemi daha çok ağırlaştırıldı. Değiştirilen kanun değişikliğiyle suç örgütü liderlerin salıverilmesi hasta mahpusların bırakılmaması korkunç bir ayrımcılık. Adaletsizliğin, eşitsizliğin olduğu bir yerde yargının da buna el koymasını isterdik ama bu kadar siyasi baskı altına olduğu bir dönemde yargıdan da sonuç alınamamıştır. Ama biz insan hakları savunucuları olarak yılmadan eşitlik ve adalet mücadelesini sürdüreceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından aileler, Gelecek Partisi'ne geçti.