Tutsak aileleri sokakta: Tecrit kalkana kadar!

Açlık grevindeki tutsakların aileleri ve halk, tecride karşı direnişini sürdürüyor. Amed, İstanbul, Şırnak'ta aileler ve gençler sokağa çıkarken, İzmir'de de annelere saldırılar kınandı.

AMED

Amed'in merkez Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda açlık grevindeki çocuklarına dikkat çekmek için oturma eylemi yapmak isteyen tutuklu anneleri ve yakınları, günlerdir maruz kaldıkları engelleme ve polis şiddetine rağmen bu ısrarlarından vazgeçmeyerek bugün yine parka girmek istedi. Ancak aileler yine polis engeli ile karşılaştı. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed milletvekilleri Saliha Aydeniz, Remziye Tosun ve Semra Güzel de yer aldığı kadın tutuklu yakınları, parka doğru yürüdükleri esnada Batıkent Kavşağı’nda çembere alınıp, parka girişleri engellendi. 

Çembere aldıkları annelerin kimliklerini toplayan polisler, Genel Bilgi Taraması (GBT) yapmak istedi. Polisler, bu duruma tepki gösteren tutsak annelerine yine saldurmak istedi. Polise tepki gösteren ismi öğrenilemeyen bir kişi, ters kelepçe takılarak gözaltına alındı. 

Bulundukları noktada bir süre oturma eylemi yapan aileler, daha sonra Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) binası önüne yürüdü. 

Dernek binası önüne varılması sonrasında tutsak anneleri adına kısa bir açıklama yapan Meymenet Boz, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan oğlu Yusuf Boz’un 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olduğunu belirtti.

Anne Boz, "Ramazan ayındayız. Bu güneşin altında oruçlu oruçlu geliyoruz. Biz artık yemek yiyemiyoruz. Kendimi sürekli dışarı atıyorum, çünkü çözüm ve çare bulabilirim diye. Herkese sesleniyorum: Yüreği yanan herkes gelsin, mücadelemize destek olsun" dedi.

BİSMİL 

Tutsak anneleri Bismil ilçesinde bulunan Kardeşlik Parkı'nda da oturma eylemi gerçekleştirdi. Eyleme Bismil Belediyesi eşbaşkanları Gülşen Özer ve Orhan Ayaz ile HDP'li yöneticiler de katıldı. Parkı abluka altına alan polis, annelere saldırı tehditlerinde bulundu. Bunun üzerine anneler "Bijî berxwedana zindana", "Leyla Güven onurumuzdur" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla HDP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. 

Polis, İstasyon Caddesi'ne ulaşan kitleye, TOMA ile saldırdı. Kısa süreli saldırının ardından anneler HDP ilçe binasına geçti. Anneler, yarın Kardeşlik Parkı'nda eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.

GENÇLER DE YÜRÜDÜ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyeleri, İmralı tecridini protesto etmek ve açlık grevi ile ölüm orucu eylemlerine dikkat çekmek amacıyla dün akşam Amed'de yürüyüş yaptı. Merkez Bağlar ilçesinin Kaynartepe Mahallesi’nde bir araya gelen gençler, “Amed uyuma, zindanlara sahip çık”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Daxwaza Leyla, daxwaza me ye” sloganları atarak mahalle arasında yürüdü.

AĞAÇLARDA BEYAZ TÜLBENTLER

Bu arada Amed'de hem açlık grevlerine hem de tutsak annelerine yönelik polis şiddetine dikkat çekmek için ağaçlara beyaz tülbent bağlandı. Halkın, Kayapınar ilçesi Diclekent civarında ağaçlara beyaz tülbent bağladığı görüldü. 

İSTANBUL

Tutsak aileleri Ümraniye T Tipi Cezaevi önünde oturma eylemi yaptı. Cezaevinde açlık grevinde olan çocuklarının görüşünden çıktıktan sonra oturma eylemi yapan ailelere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun ve HDP Ümraniye İlçe Örgütü destek verdi.   

Aileler adına açıklama yapan HDP’li Şevin Coşkun, annelerin Gebze'den Bakırköy'e, Amed'den Batman'a kadar birçok yerde seslerini duyurmaya çalıştığını, Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevinin ölüm orucuna dönüştürüldüğünü ifade etti. 

Coşkun, "Sayın Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kalkmasını istiyorlar. Onun için buradan Adalet Bakanlığı’na çağrı yapıyorum. Mevcut yasanızı uygulayın. Buradan kamuoyuna da çağrı yapıyorum yarın çok geç olabilir” şeklinde konuştu. 

Ümraniye Cezaevi’nde 70 gündür açlık grevinde olan Halit Yavuz’un annesi Ayşe Yavuz, Gebze, Bakırköy, Esenyurt, Amed ve diğer yerlerde çocukları için cezaevi önlerinde direnen anneleri selamladı.  Bugün çocuklarını gördüklerini belirten anne Yavuz, "Hepsi moralliydi hatta onlar bize moral veriyordular. Bizde bugün çocuklarımız için buradayız, onların cenazeleri çıksın istemiyoruz. Onlar yaşasın diye hep direnmeye devam edeceğiz” dedi.

ŞIRNAK

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan tutsakların yakınları, haftalık görüşme sonrası cezaevi önünde açıklama yaptı. Ailelere Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, HDP ve DBP’li yöneticiler de destek verdi. 

Şırnak T Tipi Cezaevinde şu an 20 tutsağın açlık grevinde olduğunu hatırlatan HDP’li Kaçmaz, “Tek bir talep var; hükümetin ve devletin kendi mevcut yasalarını uygulaması” dedi. Annelerin şiddete maruz kalmasına değinen Kaçmaz, “Çocuklarının seslerine ses olmak isteyen annelere şiddet uygulanıyor. Bedeli ne olursa olsun yoldaşlarımıza destek çıkmaya ve sahiplenmeye, onların taleplerinin bizim taleplerimiz olduğunu belirtmeye devam edeceğiz. Açlık grevleri sürdükçe bizler cezaevleri önündeki tepkilerimizi dille getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla eylem düzenleyen annelerin darp edilmesini dernek binasında protesto etti. İHD Şube Yöneticisi Cemile Karakaya, beyaz tülbentli annelerin cezaevleri önünde barış dedikçe coplandıklarına, hakarete uğradıklarına, yerlerde sürüklendiklerine dikkat çekti. Karakaya,  beyaz rengin de yasaklar listesine girdiğini söyledi. 

Karakaya, “Tecrit kalksın çocuklarımız ölmesin, barış olsun diyen bu annelere yapılan her türlü saldırı, şiddet, taciz işkencedir. Ve işkence bir insanlık suçudur" diye konuştu.