Tutsak ailelerinin Amed ve Van'daki nöbeti sürüyor

Amed ve Van'da tutsak ailelerinin Adalet Nöbeti sürüyor. Nöbetlere yapılan ziyaretlerde, Perşembe günü ATK önünde eylem başlatılacağı belirtildi.

Tutsak ailelerinin Amed Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti 63. gününde devam etti. İstanbul merkezli Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed il eşbaşkanları Hayrettin Altun ve Seval Gülmez ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Kadın Komisyonu üyeleri, bugün ailelere destek ziyaretinde bulundu. 

'ATK ÖNÜNDE EYLEM BAŞLATACAĞIZ'

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi Sözcüsü Uğur Karadaş, “Kürt halkıyla batı cephesinde açılan mesafeleri kapatmak, birlikte mücadele etmek, birbirimizle bir sorunumuzun olmadığını, aynı duyguları yaşadığımızı, yoldaş olduğumuzu buraya gelerek bir kez daha söylemek istedik. Buradaki ailelerimizden esin ve güç alarak, biz de siyasi iktidarın ölüm aparatlarına dönen Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde nöbet başlatacağız. Yurtsever annelerimizin, Türkiye’deki devrimcilerin anne ve babalarının desteğiyle her Perşembe günü saat 13.00’te ATK önünde ‘ölümlere izin vermeyeceğiz’ şiarını yükselteceğiz” diye konuştu.

Ortak mücadelenin önemine dikkati çeken İnisiyatif üyesi Hüseyin İldan, “Bütün tutsak ailelerinin talep ve acıları ortaktır. Bizler de bu nöbetleri yürüten ailelerin yanında olmaya ve birlikte direnmeye devam edeceğiz” diye kaydetti. 

İnisiyatif üyesi Elvan Özerli ise, “Her yerde adalet sarayları var ama içeriği yok. Siz anneleri destekliyorum. Cezaevlerinden cenazeler çıkmasını istemiyoruz. Bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz. Beraber bu adaleti getirmek zorundayız. Yoksa cezaevlerinden daha çok cenazemiz çıkar” dedi.

Tutsak yakını Reşahat Ada, çocuklarına "pişmanlık" dayatıldığını ve bunu kabul etmediklerini ifade etti. Ada, “Bunu kabul etmiyoruz. Biz de çocuklarımızla birlikte direnmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hasta tutsak Civan Boltan'ın babası Hakkı Boltan, Ankara'daki temaslarına değindi. Boltan, nöbet başlattıkları günden bugüne kadar taleplerinin geniş bir toplumsal kesim tarafından kabul gördüğüne işaret ederek, “Evlerimizde ıstırap çekiyoruz. Sadece evde oturmakla olmayacağını düşündüğümüz için bu nöbete başlamaya karar verdik. ATK'nin raporları adaletsizcedir. Hiçbir hukuki geçerliliği yoktur. Cezaevlerindeki kurullar kendilerini mahkemeler yerine koyuyor ve keyfi kararlar veriyorlar. Çocuklarımızı ölüme mahkum etmek istiyorlar. Bu sorun Türkiye sorunudur. Genel bir çözüm sağlanmasını istiyoruz” diye belirtti.

DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, ortak mücadele perspektifine sahip olduklarını belirterek, bu şekilde sonuç alınabileceğini vurguladı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Amed Şubesi Kadın Komisyonu üyeleri de aileleri ziyaret etti. Derneğin Amed Şube Eşbaşkanı Özüm Vurgun, açlık grevleri döneminde annelerinin yaptığı eylemlerden sonuç alındığını, bu eylemden de annelerin sonuç alacağını vurguladı. Vurgun, ailelere sundukları hukuki desteği bundan sonra da sürdüreceklerini ifade etti.

VAN

Van Barosu’nda başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 38. gününe girdi. Aileleri, gün içerisinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu İlçe Örgütü ve çok sayıda kadın ziyaret etti. HDP İpekyolu İlçe yöneticisi Nadir Çaka, cezaevlerinin birer işkencehaneye dönüştüğünü vurgulayarak, buradaki ihlallere karşı ses çıkarılması gerektiğini ifade etti. 

Tüm tutsak yakınlarını Adalet Nöbeti'ne katılmaya çağıran Çaka, “Bu sistem içerisinde bugün her Kürt tutuklanıp cezaevine konulabilir. Bu nedenle her Kürdün bu eyleme destek sunması gerekiyor. Bunun için halkımızda bir duyarlılık talep ediyoruz. Başta İmralı Cezaevi olmak üzere birçok cezaevinde tecrit politikası sürdürülüyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Yine gün içerisinde birçok kadın da ailelere destek ziyaretinde bulundu. Kadınlardan Bahar Koçak, "Her özgürlük tutuklusu bizim tutuklumuzdur. Bugün de biz Van’da da başlatılan bu nöbette oturan aileleri yalnız bırakmak istemedik. Van’da sadece 3 tutuklu yok, yüzlerce tutuklu var. Özgürlük isteyen halkımız bu nöbeti sahiplenmelidir. Ailelerin adalet talebi bizim de talebimizdir” dedi.