Tutsak yakınları: Cezaevlerinde devlet eliyle katliam var

Tutsak yakınları, cezaevlerinde devlet eliyle katliam ve işkence yapıldığına dikkat çekti.

Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Şirin Keskin, dün ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde yaşadıkları hak ihlallerini aktardı. Baba Aziz Keskin, oğlunun telefonda “Çığlığımızı duyun” dediğini belirterek, oğlunun şunları söylediğini de aktardı:

"Biz her anımızı psikolojik baskı ve işkenceyle geçiriyoruz. Bu yetmiyor koğuş basmalar, fiziki işkence, koğuş tadilatı yapılacak diye koğuş değiştirme yapılıyor. Bir de tüm kitap, mektup, defter, kalem, günlük yazılar, anı defteri, radyolarımıza el koydular. Sudan bahanelerle 20 arkadaşımıza soruşturma açtılar’ dedi. Görüşe çıktıkları zaman baskıya maruz kaldıkları için görüşe gitmemizi istemiyor. Hastaneye yine baskılardan dolayı gitmek istemiyorlar."

Baba Keskin, insan hakları örgütlerinin cezaevinde inceleme yapmasını istedi.

'DEVLET ELİYLE KATLEDİLDİLER'

Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 7 aydır tutuklu olan Metin Duman’ın ablası Caziye Duman da "Son dönemlerde cezaevlerinde yaşamını yitiren tutuklular, aslında devlet eliyle katledilmiştir.  Yaşamını yitiren tutukluların çoğunun işkence sonrası katledildiğini biliyoruz" dedi.

Van T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 5 yıldır tutulan ve kronik rahatsızlıkları olan hasta tutsak İbrahim Alkan’ın kızı Özlem Alkan, babasının ciddi sağlık sorunlarını olduğunu belirterek, "3 ay önce babam anjiyo ameliyatı oldu ancak ameliyattan bir ay sonra hastanede kontrole gitmesi gerekirken, cezaevi yönetimi halen hastaneye götürmemiş. Hastane sevki için cezaevi yönetimine yaptığımız tüm başvurular ise yanıtsız bırakıldı” dedi.

BANDIRMA’DA İŞKENCE VE KEYFİ SÜRGÜNLER

Bandırma 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutsak olan Malik Demirağaç’ın annesi Emine Demirağaç, oğlunun günlerce Van Emniyet Müdürlüğü’nde işkenceye maruz kaldığını belirtti. Oğlunun 5 yıl önce Van T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden Bandırma 2 No’lu T Tipi Cezaevi’ne gönderildiğini kaydeden Demirağaç, tutukluların bilinçli olarak ailelerinden uzak yerlere sürgün edildiğini söyledi.