Tutsak yakınları Sincan Cezaevi önünde buluştu

İnfazı yakılan tutsakların aileleri, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi önünde buluştu, AKP-MHP iktidarının rehin politikasını protesto etti.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde infazı yakılan tutsakların yakınları, Sincan Cezaevi Kampüsü önünde açıklama yapmak istedi. Cezaevi önüne gitmek isteyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarının gidişi polisler tarafından engellendi. Ailelerin cezaevi görüşünden çıkmasını bekleyen avukatlar ile polisler arasında tartışma yaşandı. Cezaevi önünde açıklama yapmanın yasak olduğunu öne süren polis, tepki gösteren avukatlara saldırdı.

Açık alanda açıklama yapmanın yasak olmadığını söyleyen avukatlardan Ali Bozan’a, bir polis cinsiyetçi hakaretlerde bulundu. Polisin hakaret etmesine tepki gösteren avukatlara, polis bu kez saldırdı. Avukatlara saldıran polis, Avukat Ali Bozan’ın üstündeki kıyafetini yırttı.

Sincan Cezaevi’nde tutulan ve infazı yakılan Gazeteci Dilan Oynaş’ın babası Vahap Oynaş, “Yeter artık, kızım cezası bitmesine rağmen haksız, hukuksuz yere içeride tutuluyor. Ben burada sadece kısa bir açıklama yapacağım” diyerek tepki gösterdi.

Tahliyesi engellenen Jiyan Ateş’in ablası Pınar Ateş, “Kardeşim ve diğerlerinin cezası bitmesine rağmen neden tahliye edilmiyorlar” diye sordu.

'SİYASİ TUTSAKLAR İKTİDARIN HEDEFİNDE'

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, son bir yıldır infaz yakmalarının ülkenin gündeminde olduğunu söyledi. 2021 yılında Meclis’ten geçen “infaz yasası” değişiminin ardından bu hukuksuzlukla karşı karşıya kalınacağını dile getirdiklerini ifade eden Kaçmaz, “Mahpuslar çifte standarda maruz kalıyorlar, cezaevi idare gözlem kurulu mahkemelerin yerine geçerek, kişilerin özgürlüklerini kısıtlıyorlar. İnfaz yasası ile mahkemelerin yetkisi gasp edilerek teknik personelin yer aldığı bir kurul tarafından kişilerin infazı yakılıyor, cezaevi içerisinde cezaevi dayatması yapılıyor, ailelerin belirttiği üzere infaz yakmaların sudan sebepler olduğunu biliyoruz. Adaletin olduğu yerde, suç türü ne olursa olsun, mahpuslar arasında ayrımcılık yapılamaz. Bugün AKP iktidarı halen cezaevlerinde mahpusların daha fazla kalmasını sağlayacak, cezaevinin içerisinde cezaevi inşa etti. İnfaz yakma tehditleri ile karşı karşıya kalan mahpusların bu hukuksuzluğa boyun eğdirilmesi isteniliyor” ifadelerini kullandı.

Kaçmaz, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde infazı yakılan Hanım Yıldırım, Rojdan Erez, Jiyan Ateş, Dilan Oynaş, Sedef Demir, Berrin Sarı, Mukkades Kubilay, Zeynep Bingöl, Sabite Ekici’nin isimlerini sıraladı.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz de infaz yakmaları adı yaşatılan hukuksuzluklara son verilmesi çağrısında bulundu.