Tutsaklar Demir ve Kılıç'ın durumu ağır

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsaklar Nail Demir ve Menduh Kılıç’ın durumunun kötü olduğunu, tedavi edilmeleri gerektiğini belirtti.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle eylemlerinin 326’ncı haftasında video yayımladı. İnisiyatif, bu hafta Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı cezaevinde tutulan Nail Demir ve Menduh Kılıç’ın sağlık durumuna dikkat çekti.

'KANSERLİ AMA TEDAVİ EDİLMİYOR'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, 56 yaşındaki Demir’in, 26 yıldır cezaevinde olduğunu ve Bandırma Cezaevi’nden sevk edildiği sırada kötü muamele gördüğünü ifade etti.

Çevirmen, şunları anlattı:

“Kendisine ayakkabıları ve battaniye verilmeden beton üzerinde tutulduğunu ve bu yaşananlardan kaynaklı olarak böbreklerinde çok fazla sorunlar yaşadığını aktarmıştır. Demir, ayrıca prostat kanseri hastasıdır ve 4 yıldır da kolon kanseridir. Bu nedenle kolostomi torbasıyla yaşamak durumundadır. Kolon kanseri tedavisi için şu anda yalnızca bir ilaç verildiğini ifade etmektedir. Ayrıca iki gözünde de sorunlar bulunmakta, neredeyse hiç görememektedir. Görmeye bağlı hiçbir aktivitesini yerine getirememektedir."

'AKCİĞERİ AMELİYATLA ALINDI'

Kılıç’ın ise tüberküloz hastası olduğunu söyleyen Çevirmen, şöyle devam etti:

"Sol akciğerinin üçte ikisi ameliyatla alınmış ve aynı akciğerinde tehlikeli mantar enfeksiyonu oluşmuş, yine aynı akciğerinde leke tespit edilmiş olup, bu lekeden parça alınıp biyopsi yapılması gerekmektedir. Sağ akciğerinde de ciddi şekilde tahribat oluşmuş, ileri derecede astım ve KOAH hastasıdır ve şu an solunum cihazına bağlı yaşamımı idame ettirmek zorundadır. Ayrıca kronik faranjit hastasıdır. Mide reflüsü var, bundan kaynaklı yemek borusunda ciddi tahribat oluşmuştur. Sol bacağımda kist bulunmaktadır ve kronik alerji hastasıdır. Tüberküloz tedavisi yarım kalmıştır. Son dönemlerde sürekli öksürme, boğazından kan gelmekte, nefes almakta zorlanma ve halsizlik, vücutta uyuşma, şişme, sık sık baş dönmesi gibi ciddi rahatsızlıkları başlamıştır.”

Çevirmen, Demir ve Kılıç’ın tedavilerinin uygun koşullarda yapılması için infazlarının ertelenmesi gerektiğini belirtti.