Tutsaklar uyardı: Toplu cinayet hali yaşanabilir!

Edirne F Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklar gönderdikleri bir mektupta tedavi hakları engellenen beş tutsağın durumuna dikkat çekerek, “her an ölebilecekleri” uyarısında bulundu.

Mektupta durumlarına dikkat çekilen hasta tutsakların biri 60 yaşında, diğer dördü 70 yaşın üzerinde. Abdülrahim Demir (60), Ferzende Erbi (72), Abdullah Ateş (70), Ehettin Kaynar (72), Kerim Boran (81), Iğdır’da husumetli aileleri birleştiren “Adalet Komisyonu”nda yer alıyordu. Haziran 2018’de bu komisyonda yer almaları gerekçe gösterilerek, “örgüt üyeliği” ve “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldılar.

Edirne F Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklardan Gabar Denli, Yılmaz Bulut, Mazlum Akdağ, Hüseyin Aydın ve Fuat Taş, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’ne gönderdiği mektupta, sözkonusu dört hasta tutsağın durumuna ve cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti.

Mektupta, tutsakların tedavi edilmediği ve sağlık durumlarının giderek ağırlaştığı aktarıldı. Aynı mektupta İbrahim Akbaba ve Hadi Yalçın isimli tutsakların cezaevinde hayatını yitirdiği hatırlatıldı.

TOPLU CİNAYET HALİ

Durumun daha vahim hale geldiğini belirten tutsaklar “toplu bir cinayet halinin yaşanabileceği” uyarısında bulundu.

Hastane sevklerinin keyfi şekilde engellenmesi ve yeterli düzeyde muayenelerin yapılmamasına tepki gösteren tutsaklar, “Ciddi bir tanı girişimi olmadan revirde yazılan ilaçlarla aylarca, bazen yıllarca oyalanıyor, hastalık ilerledikten ve tedavi edilemez duruma geldikten sonra hastane, tedavi süreci başlatılıyor. Hastane sevkleri çok geciktiriliyor, bazen hiç yapılmıyor” dedi.  

ÇİFT KELEPÇE, YATAĞA ZİNCİRLEME

Mektupta hastaneye çift kelepçeyle götürüldüklerini ve yatağa zincirlendiklerini aktaran tutsaklar şunları ekledi:  “Onura aykırı uygulamalarla hastaneye gidiş imkansız hale getiriliyor. Hastane ve revir doktorlarının çoğu tutsakları düşman olarak görmekte insani ve mesleki görevi yapmamaktadır. Ölümcül hastalıkları tespit edilen Adli Tıp Kurumuna ceza erteleme, tahliye için sevk edilen hasta tutsaklar, bu kurum tarafından doğrudan ve resmi raporla idama mahkum edilmektedir.”

DOKTORLAR, GARDİYAN GİBİ HAREKET EDİYOR

Doktorların gardiyan gibi hareket ederek, tedavi hakkının engellenmesine katkıda bulunduğunu kaydeden tutsaklar “Kaldığımız cezaevlerinde görevli adli doktor bizi ‘fizik hasta ve tedavi edilmeleri zorunlu bireyler’ olarak değil, cezalandırılması gereken mahkumlar olarak görmekte. Bir gardiyan refleksiyle davranmakta ve tedavi, hastane sevkleri gibi haklarımızı elinden geldiğince engellemekte, idarenin talimatıyla hareket etmektedir” ifadelerini kullandı.  

Mektupta beş tutsağın ölümcül hastalıkları olduğu ve tahliye edilmediği ifade edilerek, her an ölebilecekleri uyarısı yapıldı.

AĞIR HASTA 5 TUTSAK

Mektupta Kaynar, Boran, Elbi ve Ateş, Demir’in, sağlık durumları şöyle aktarıldı:

Ehettin Kaynar: 72 yaşında. Müebbet cezası verildi. Damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, diyabet, prostat, kemik erimesi, romatizma, diyabete karşı vücut yaraları, sağ omuz köprücük kemiği kırık, cilt hastalığı, el ve ayaklarında uyuşma, el titremesi, guatr hastalığı ve böbrek hastalığı gibi ağır ölümcül hastalıklarla boğuşmakta ve tek başına yaşamına idame edemiyor.

Kerim Boran: 81 yaşında. Kalp yetmezliği, diyabet, yüksek tansiyon, KOAH, astım, prostat, Parkinson ve ona bağlı titreme hastalıkları bulunuyor. Daha önce beyin ameliyatı geçiren Boran, işitme engeli olup, tek başına yaşamını idame edemiyor.

Ferzende Erbi: 73 yaşında. Dışarıda sağlık durumu uygun olmadığı için emekli edildi. İki böbrekte kist, bağırsak yırtığı, varis, kalp hastalığı bulunuyor. Daha öncesinde Anjiyo ameliyatı geçiren Erbi, işitme engeli olup, görme kaybı yaşıyor.

Abdülrahim Demir: 60 yaşında. Ağırlaştırılmış müebbetten dolayı 21 yıldır cezaevinde. Doğuştan kronik böbrek yetmezliği hastalığı bulunuyor. Kalıcı olan bu hastalığından dolayı sağ böbrek tamamen işlevini, sol böbreğinde üç adet kist mevcut olup böbreği neredeyse işlevini yitirdi. Mesane divertükül hastalığı nedeniyle mesane duvarında büyüğü 25 mm çapında oluşan yaygın divertüküller oluştu. Bundan dolayı idrarda zorlama ve tıkanma yaşanıyor. Mesanede birikme yaşandığından dolayı da böbreklerde hasar oluşmasına neden oluyor. Prostatta büyüme durumu oluştuğundan dolayı zorlama ve kabızlık. Bağırsak hastalığından dolayı sigmoid kolonda lümende 7,5 mm çapında polipord müdüllerden oluşum mevcut. Bundan dolayı bağırsaklarda hareketsizlik ve kabızlık yaşanıyor. İşitme engeli olup, görme kaybı yaşıyor. Büyüğü sağ akciğerde 5 mm çapında ölçülen bilaterel nodüller mevcut. Nefes alıp vermekte zorluk yaşıyor. Kronik istemi kalp hastalığı ve damar tıkanıklığı (stabil) koroner arter hastalığı mevcut, sağ göğüste uyuşma ve titreme oluşuyor. Damar tıkanıklığından dolayı ameliyat oldu. Ağır, ölümcül ve kalıcı olan bu hastalıklardan dolayı anjiyo oldu. Mesaneden açık ameliyat oldu, kronik böbrek yetmezliğinden dolayı tek başına yaşamını idame edemiyor.

ACİL TAHLİYE TALEBİ

Tutsaklar, geç olmadan yapılması gerekenleri 5 madde halinde sıraladı:

“* Bu arkadaşlar yaş ve hastalıkları nedeniyle tek başlarına yaşamlarını idame ettiremedikleri için acil tahliye edilmelidir.

* Tahliye edilene kadar hastane sevkleri, tedavi, ilaç, tanı, takip vb. işlemler sağlık ve tip kurallarına uygun olarak yapılmalıdır.

* Ring araçları havasız, dar, sarsıntılı oldukları için bu arkadaşları hastaneye sevkleri sırasında bayılacak kadar zorlamaktadır. Bu arkadaşlarımızın tüm hastane sevkleri ambulans ile yapılmalıdır.

* Kullanmaları zorunlu olan ilaçları verilmesi, engellenmemeli ve devlet tarafında karşılanmalıdır.

* Tahliye oluncaya kadar daha iyi bakım görebilecekleri ve tedavi şartlarını daha uygun olduğu ve ailelerine yakın cezaevlerine sevk edilmelidirler.”