Tutsaklara telefon görüşmesinde çıplak arama yapılıyor

Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutsak Umut Savaş Koçyiğit, telefon görüşmesine götürülürken bile çıplak aramaya maruz kaldıklarını aktardı.

Gündem yerini koruyan çıplak arama boyutları akıl almaz boyutlara erişti. Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 4 yıldır kalan tutsak Umut Savaş Koçyiğit, telefon görüşmesine götürülürken bile çıplak aramaya maruz kaldıklarını aktardı.

Ailesi ile yaptığı haftalık telefon görüşmesinde cezaevinde maruz kaldıkları hak ihlallerini anlatan Koçyiğit, salgın döneminde uğradıkları hak gasplarının arttığını da aktardı. 

Salgın tehdidi olmasına rağmen gardiyanların her gün birkaç kez koğuşlara gelerek sayım yaptığını, kendilerine gönderilen kitapların verilmediğini söyleyen Koçyiğit, telefon görüşmesine çıkarıldıklarında bile çıplak arama dayatmasına maruz kaldıklarını söyledi.

Bu uygulamayı dilekle ile Adalet Bakanlığı'na bildirdiklerini ancak henüz yanıt alamadıklarını belirten Koçyiğit, hak ihlallerine karşı mücadele edip, direnmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Cezaevlerinde İmralı tecridinin son bulması talebiyle başlatılan açlık grevlerinin tecrit kalkana kadar süreceğini de söyleyen Koçyiğit, kamuoyuna eylemlerini sahiplenme çağrısında bulundu. 

Baba Ali Koçyiğit ise, tutukluların telefon görüşmesine giderken bile çıplak arama dayatmasına maruz kalmalarının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Çıplak arama dayatmasının gündemde olduğu için cezaevi idaresinin bilinçli olarak bu uygulamaya başvurduğunu aktaran Koçyiğit, " Tecrit içinde tecrit yaşıyorlar. Onlar nasıl içerde direniyorsalar, biz de onlar için dışarıda direneceğiz" dedi.