Tutuklu vekil Aktaş Başbakan'a Erciş’teki ağaç kesmeleri sordu
Tutuklu vekil Aktaş Başbakan'a Erciş’teki ağaç kesmeleri sordu
Tutuklu vekil Aktaş Başbakan'a Erciş’teki ağaç kesmeleri sordu
Tutuklu BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Erciş Zortul Köyünde planlanan konut yapımı için binlerce ağacın kesilecek olmasını Meclis gündemine taşıdı. Aktaş, Başbakan’a, “konutların ağaçlık bir alana yapılmasının sebebi nedir?” diye sordu.
Tutuklu BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Erciş Zortul Köyünde planlanan konut yapımı için binlerce ağacın kesilecek olmasına ilişkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Taksim Gezi Parkı’nın yıkılarak buradaki ağaçların kesilmesi üzerine burada 15 gündür süren gelişmelere dikkat çeken Aktaş, “Taksim Gezi Parkındaki Toplumsal duyarlılık sürerken ülkemizin öteki ucunda Van ilimizin Erciş ilçesi Çatak Dibi(Zortul) köyünde de binlerce ağacın kesilmeye başlandığı yönünde haberler basında yer aldı. Ağaçların kesilmesinin gerekçesi olarak depremde evleri zarar gören vatandaşlara konut yapımı olarak belirtildi. Köylülerin ve yöre sivil toplum örgütlerinin konutların başka bir alana yapılması yönündeki tavsiyeleri yetkililer tarafından dikkate alınmamıştır. Ayrıca ilçe kaymakamı yaptığı açıklamada kesilecek ağaçların sayılarını vererek ağaç kıyımını meşrulaştırmaya çalışmıştır. Öyle ki 200 bin ağacın kesileceği bilgisinin doğru olmadığını 4500 Mevye ağacı ve 800 adet kavak ağacının kesileceğini belirtmiştir. “Yaş kesen baş keser.”Atasözü canlı bir ağacın kesilmesinin bir insanın başını kesmeyle eşdeğer olduğunu bize hatırlatmaktadır. Ayrıca ilçe kaymakamı Barboros Baran arazinin kamuya ait olduğunu ve 4-5 kişi tarafından kullanıldığını da beyan etmiştir” diye belirtti.
Tutuklu BDP’li vekil Aktaş, önergenin devamında Başbakan’a şu soruları sordu:
“-Erciş ilçesi Çatak Dibi( Zortul) köyünde TOKİ tarafından yapılması düşünülen konutların ilçe kaymakamının dahi itiraf ettiği ağaçlık bir alana yapılmasının sebebi nedir?
-Erciş ilçesi Zortul köyünde yapılması düşünülen deprem konutlarının nereye yapılması gerektiği ile ilgili karar alınırken o konutlarda oturacak yurttaşların ve yörenin sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmış mıdır?
-Zortul köyünde konut yapımı için tespit edilen ağaçlık alan dışında köyde başka hangi yerlerde zemin etütleri yapılmıştır? Bu etütlerin sonuçları nedir?
-TOKİ’nin Van ilinde uyguladığı konut üretme projelerinde şimdiye kadar kesilen ağaç sayısı ile Bitirilen TOKİ projeleri sonunda dikilen ağaç sayıları ile ilgili bir veri mevcut mudur? Mevcutsa bu sayılar nedir?
-Erciş ilçesi Zortul köyünde ağaçlık alana yapılması düşünülen konut projesinin yerini değiştirme yönünde bir çalışmanız var mıdır?
-4500 adet meyve ağacı ile 800 adet kavak ağacının kesilmesini önemsiz gösteren ilçe kaymakamı hakkında açmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır?”