Tüzel HDK'ye ırkçı saldırıyla ilgili Meclis Araştırması istedi
Tüzel HDK'ye ırkçı saldırıyla ilgili Meclis Araştırması istedi
Tüzel HDK'ye ırkçı saldırıyla ilgili Meclis Araştırması istedi
Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Sinop ve Samsun’da HDK heyetine yönelik ırkçı saldırıya ilişkin Meclis araştırması açılması için önerge verdi. Tüzel, önergenin gerekçesinde, ziyarete ilişkin bakanlık ve valilik nezdinde girişimlerde bulunulduğu ve bilgilendirme yapıldığını kaydederek, “HDK’nin Karadeniz illerine yapacağı ziyaret programı, kamuoyunda çok ilgi uyandırmış, olumlu bulanlar kadar, yerellerde kışkırtıcı faaliyetlerde bulunanlar da olmuştur. Nitekim, 17 Şubat günü heyetin, Çorum halkı tarafından sıcak bir şekilde karşılanması, mülki idarecilerin aldığı önlemlerle birlikte çalışmaların planlandığı gibi gerçekleşmesi, Çorum Valisi'nin nezaketi ve barış sürecini destekleyen açıklamaları da kamuoyuna yansımıştır” dedi.
Önergede, “Ancak, Sinop ve Samsun’da heyet, organize edilmiş şoven ve ırkçı saldırılara maruz kalmış, linç edilmek istenmiş, araçları tahrip edilmiştir” diyen Tüzel, emniyet yetkilileri uyarılmasına rağmen grubun sayısının arttığını ve yaşananların Madımak katliamını hatırlattığını kaydetti. Tüzel, önergesinde, “HDK'nin programına yönelik saldırıları bizzat yönlendirdiği attığı twitlerden anlaşılan Samsunspor, Sinop’ta saldırganları örgütlediği iddia edilen Sinop Gençlik Platformu, Samsun’da kışkırtıcı mahiyette bildiri dağıtan Türkçü ve Milliyetçi Cephe vb. oluşumların araştırılması ve kamuoyuna teşhir edilmesi gerekmektedir” diyerek Meclis Araştırması istedi.
Öte yandan Tüzel, Sinop ve Samsun’da yaşanan saldırılara ilişin İçişleri Bakanı Muammer Güler’e yazılı soru önergesi verdi. Tüzel, önergesinde Bakan Güler’e şu soruları yöneltti: “HDK bileşeni dört milletvekilinin içinde yer aldığı heyetin, Karadeniz illerini ziyaret programını gerçekleştirme koşulları neden sağlanmamıştır? Sinop’ta şiddet ve linç girişimlerinde bulunan saldırganlar başlangıçta 15 kişilik küçük bir grup iken neden dağıtılmamış, çoğalmasına göz yumulmuştur? Bu olayların arkasında hangi odaklar vardır? Günlerce önceden, yerel basın yayın ve internet üzerinden, bayraklarla, bildirilerle tertiplenen bu saldırıların linç girişimlerine dair istihbarat üzerinden gerekli önlemleri alma görev ve sorumluluğunu yerine getirmeyen, yetkisini kullanmayan Sinop Valisi ve Emniyet Müdürü neden görevden alınmamaktadır? Bu konuda bir soruşturma başlatılmış mıdır? Burada sizce devlet güçlerinin bir sorumluluğu yok mudur? Ankara’da ya da Diyarbakır'da demokratik protesto hakkını kullanan, hak arayan işçi ve emekçilere, sendika ve meslek örgütlerinin, hatta milletvekillerinin dahi demokratik eylem ısrarı karşısında panzerlerle, tonlarca biber gazlarıyla müdahale edilirken, Sinop'ta emniyet güçleri saldırganlara müdahale için neden 9 saat beklemiştir? Bu iki farklı tutumun nedeni nedir? HDK'nin programına yönelik saldırıları bizzat yönlendirdiği attığı twitlerden anlaşılan Samsun Spor adlı twitter hesabı kime/kimlere aittir? Bu hesabı kullananlar hakkında ne işlem yapılmıştır? Sinop’ta gelişen 10 saate yakın süren bu linç girişimi devam ederken 4 milletvekilinin bulunduğu heyetimizin ısrarla sormasına rağmen Sinop Emniyet müdürü ve müdür yardımcılarının biz milletvekillerinin yanına gelmemesi, kendileriyle hiç görüşememiş olmamız olağan bir durum mudur? Sinop valisinin şehre saat 17.00’de gelmesine rağmen 20.30’a kadar öğretmenevine gelmemesi ne anlama gelmektedir? Bu süreç Hükümetin ifade ettiği gibi barış ve çözüm süreci ise, halkların barış ve kardeşliği için yola çıkan HDK heyetinin, kışkırtılmış şoven ve ırkçı grup tarafından linç girişimlerine maruz kalmasına devlet güçleri neden seyirci kalmıştır?”