Twitter ve Facebook’tan 6 milyon üyeli sendikaya ‘Öcalan’ yasağı!

Birleşik Krallık’ta 6 milyon işçiyi temsil eden İngiltere Sendikalar Kongresi (TUC) delegelerinin Facebook ve Twitter hesapları Öcalan’a özgürlük talep ettikleri için kapatıldı.

İngiliz sendikaların çatı örgütlenmesi olan TUC, Pazar günü başlayan yıllık konferansında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle Öcalan’ın fotoğraflarını kaldırdı.

Konferansa yaklaşık bin delege katıldı. Sendikal kongrenin başkanı divanda yaptığı konuşmada iki yıldır Öcalan'a özgürlük talebiyle yürütülen kampanyaya destek verdiklerini söyledi. Birliğin başkanı, bir kez daha Öcalan'a özgürlük için tüm delegeleri ayağa kalkarak, Öcalan fotoğrafını kaldırmalarını istedi.

Bunun üzerine tüm delegeler ellerindeki Öcalan fotoğrafı ile ayağa kalktı. Divandaki sendika başkanları da delegelerin arasına inerek aynı eylemi gerçekleştirdi. Fotoğraflarda üzerinde Öcalan'a özgürlük talebi yer alıyordu.

Britanya'da üç yıldır Öcalan'a özgürlük talebiyle kampanya yürütülüyor. Bu kampanya giderek büyüyor. Şimdiye kadar 10 sendika kampanyaya katıldı. TUC, bunların temsiliyetini yapıyor. 50 sendika ve 6 milyona yakın işçiyi temsil eden TUC'un İngiliz siyaseti üzerinde de önemli bir ağırlığı var.

Konferansta Öcalan fotoğrafının kaldırıldığı ana ilişkin görüntüleri yayınlanması ardından, sendikalar kongresinin kurumsal hesabı dahil yüzlerce kurum ve kişi hesabı Pazartesi sabahı itibariyle “topluluk standartlarına uymadığı” ve “tehlikeli kişi ve kurumlara” destek vermenin yasak olduğu gerekçesiyle kapatıldı.

Kampanya'nın Portsmouth Yürütücüsü Bavil Ahmed, "Gerçekten inanılmaz bir manzara. Bu tweet'i attıktan kısa bir süre sonra Facebook'tan 30 gün süreyle yasaklandığımı belirten bir mesaj aldım” dedi.

Ahmed, “Attığım tweet TUC delegelerinin Kürt halkıyla dayanışmak amacıyla başlattığı 'Öcalan'a Özgürlük kampanyasıyla ilgiliydi. İngiltere'de yasal ve meşru faaliyet gösteren bir sendika tarafından yürütülen bir kampanya'nın 'tehlikeli kişi ve kurumları savunması' gerekçesiyle yasaklanması komik ve gayrı meşrudur" diye ekledi.