ÝHD'den 'F tipi işkenceye son' yürüyüşü

ÝHD'den 'F tipi işkenceye son' yürüyüşü

ÝHD Ýstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, F tipi cezaevlerinin kapatılması talebiyle Ýstanbul'dan başlattıkları yürüyüş kapsamında Kızılay'da basın açıklaması yaptıktan sonra TBMM'ye kadar yürüdü.

ÝHD Ýstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu tarafından "Tecrit öldürüyor F tipi hapishaneler kapatılsın" talebiyle Ýstanbul'dan başlattıðı Ankara yürüyüşü eylemi kapsamında Kızılay YKM önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya ÝHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoðan, ÝHD Ankara Şube Başkanı Halil Ýbrahim Vargün, SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, BDP Ankara Ýl Eşbaşkanları Ahmet Aday ile Meral Vuranok ve çok sayıda ÝHD üyesi ile yöneticisi katıldı.

2011’DE 160 HASTA TUTSAK HAYATINI KAYBETTÝ

"Tecrit öldürüyor F tipi hapishaneler kapatılsın", "Hapishanelerdeki ölümlere, tecride, baskılara, yasaklara, dur demek için yürüyoruz" pankartlarının açıldıðı açıklamada, "Anaların öfkesi katilleri boðacak", "Ýnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları atıldı.

Hasta tutsakların isimleri ve Fatma Tokmak'ın oðlu Azad Tokmak'ın "Annemi ölü deðil canlı istiyorum" sözlerinin yazılı olduðu dövizin açıldıðı açıklamada konuşan ÝHD Genel Başkanı Türkdoðan, Türkiye'de cezaevlerinde 12 yıldır ciddi bir çürütmenin yaşatıldıðına dikkat çekerek, "Adalet Bakanlıðı'nın verilerine göre geçen yıl 160 hasta tutsak öldü. Çünkü F tipleri çürütüyor" dedi.

Adalet Bakanlıðı'nın verilerine göre 520 mahpusun hasta olduðunu ifade eden Türkdoðan, artık F tipi işkencesine son verilmesini istedi. "Tutsaklar da insan, onların da onuru var" diyen Türkdoðan'ın konuşmasının ardından kitle yürüyüşe geçti.

DÜNYADAKÝ SÝYASÝ TUTSAKLARIN ÜÇTE BÝRÝ TÜRKÝYE’DE

Adalet Bakanlıðı'nın önüne gelen kitle adına konuşan ÝHD Ankara Şube Başkanı Vargün, dünyadaki 36 bin siyasi tutsaðın üçte birinin Türkiye'de olduðuna işaret ederek, "O çok eleştirdiðimiz Çin'den bile kötü durumdayız. Bir filozofun dediði gibi; devletin yaptıðı hukuk oluyor. Bireylerin yaptıðı ise şiddet" diye konuştu.

SÝZÝN ŞEREFÝNÝZ YOK MU?

ÝHD Ýstanbul Şubesi Yöneticisi Ümit Efe ise mahpusların ruhsal ve psikolojik bütünlüðünün bölündüðünü söyleyerek, "Kürt çocuklarına tecavüz edilmesi kabul edilemez. Hapishanelerde gerçek anlamda düzelme olmadan demokrasi olamaz" dedi.

Daha sonra TBMM'ye yürümek isteyen gruba polis, önlüksüz ve pankartsız izin verileceðini söyledi. Polisin tavrını protesto eden grup içerisindeki tutsak anaları, "Biz ölüme geldik. Çocuklarımızı öldüremeyeceksiniz. Sizin şerefiniz yok mu? Sizin ananız yok mu?" diyerek tepki gösterdi.

BÜYÜK BÝR ÇÝFTE STANDART

Önlüklerini çıkaran grup, pankartlarını indirerek eylemciler TBMM Dikmen kapısına kadar yürüdü. Burada oturma eylemi yapan eylemciler, f harfi şeklinde oturma düzeniyle F Tipi cezaevlerini protesto etti. ÝHD Ýstanbul Şube Yöneticisi Sevim Kalman, cezaevlerindeki tecride, hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla milletvekilleriyle görüşmek için Ankara'ya geldiklerini belirtti. Bütün vekillerle görüşmek istediklerini ancak Ýnsan Hakları Komisyonu'nun taleplerine raðmen randevu vermediðini söyleyen Kalman, "Biz bu insani düzenlemelerin sadece, hapishanede kaldıðı 4 ay boyunca 30 binden fazla ziyaretçi hakkı, 13 bin mektup yazılan Başbakan Recep Tayyip Erdoðan ve kendisine 5 yıldızlı cezaevi aranan Mehmet Aðar için geçerli olmasını kabul etmiyoruz. Onlara da olsun, ama onlara tanınan haklar tüm mahpuslara tanınmalıdır. Bu ülkede hayatın her alanında yaşanan ayrıcalıkların hapishanelerde de geçerli olması büyük bir çifte standarttır, ayıptır" diye belirtti.

ÝHD'liler oluşturduðu bir heyet ile BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ve CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ile görüşmek için TBMM'ye geçti.

ANF NEWS AGENCY