Uluslararası Delegasyondan Kürt Halk Önderi’nin avukatlarına ziyaret

Tecride Karşı Uluslararası Hukukçular Delegasyonu heyeti, Asrın Hukuk Bürosu’nu ziyaret etti.

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan ve 36 aydır haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ilişkin Türkiye’de bulunan İsveç, Güney Afrika, İspanya, İtalya ve Norveç’teki 12 avukattan oluşan Tecride Karşı Uluslararası Hukukçular Delegasyonu heyeti, Amed’deki temaslarının ardından İstanbul’da ziyaretlere başladı.

Heyetin ilk adresi Abdullah Öcalan’ın müdafiliğini yapan Asrın Hukuk Bürosu oldu. Heyeti, büro avukatlarından Raziye Öztürk, Rezan Sarıca, İbrahim Bilmez ve Cengiz Yürekli karşıladı.

'BAKANLIĞA BAŞVURULARIMIZ REDDEDİLİYOR'

Tanışma ile başlayan ziyarette, büronun çalışmaları hakkında bilgi verildi. Heyet üyeleri de Kürt sorununa karşı yıllardan beri çalışma yürüttüğünü, mutlak tecride ilişkin de Adalet Bakanlığı’na Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için başvuru yaptıklarını ancak bu başvurunun reddedildiğini paylaştı. Abdullah Öcalan'ın İtalya’da bulunduğu sırada yaptığı siyasi sığınma başvurusunu hatırlatan heyet üyeleri, İmralı tecridine ilişkin çok sayıda girişimlerinin olduğunu ifade etti.

'3 YILDIR HİÇBİR HABER ALINAMIYOR'


Avukat Cengiz Yürekli, İmralı’daki mutlak tecrit ve 'incommunicado' (haber alınamama hali) dair heyete bilgilendirmelerde bulundu. Yürekli, “İmralı, Sayın Öcalan’ın kaçırılmasından sonra inşa edildi. Sayın Öcalan’a özgü olarak inşa edilen bu sistemde 25 yıl geride kaldı. Şu an Sayın Öcalan ile üç müvekkilimiz daha İmralı’da tutuluyor. İmralı sistemi kuruluşundan itibaren her geçen gün ağırlaşarak geldi. Bu duruma dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin raporları ve CPT’nin 9 adet raporu mevcut. Şu an geldiğimiz durum bizim için oldukça ağır. Son 3 yıldır tek bir haber alamıyoruz. Bu yüzden gelişiniz, bize sunacağınız öneriler çok kıymetli. Türkiye, sözleşmelerle birlikte Avrupa hukuku kapsamında. Ancak şu an hukuku uygulamayan tek ülke Türkiye değil. Avrupa da İmralı tecridine karşı hukuku uygulamıyor. Son 3 yılda tek bir avukat, aile ziyareti söz konusu değil. Telefon, mektup ve yazışmaları da engelleniyor. Gönderdiğimiz mektupların verilip verilmediğini hiçbir şekilde bilmiyoruz. Şu an müvekkillerimizin somut durumları ve hangi koşullar altında tutulduğunu bilmiyoruz. Mandela Kuralları gereğince de görüşülmesi gerekirken 3 yıldır avukatları ve ailesi ile görüştürülmeyerek incommunicado uygulanıyor” dedi.

Avukatlar, heyet üyelerine İmralı’ya dair hazırladıkları raporu verdi.
Ziyaret, basına kapalı olarak devam etti.

Heyet, Cumartesi Anneleri, HDK, İHD ve TİHV İstanbul şubelerini de ziyaret edecek.