Uluslararası heyet ile HDP, tecridi görüştü

Uluslararası Barış Heyeti, HDP'yi ziyaret etti. Görüşmede, İmralı tecridinin derhal sonlandırılması gerektiği mesajı öne çıktı.

Ankara’ya gelen İzlanda eski İçişleri ve Adalet Bakanı Ögmundur Jónasson'ın da aralarında bulunduğu Uluslararası Barış Heyeti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Heyet, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Dış ilişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy'la görüştü. Görüşmenin ardından Buldan ile Uluslararası Barış Heyeti, partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

BULDAN: TECRİDE KARŞI ÇALIŞMALAR ÖNEMLİ

Buldan, heyetle özellikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dair bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti ve şunları ifade etti: “Hassas bir konu üzerine Türkiye de birkaç gün kalmak üzere özellikle tecrit konusunu gündemleştirmek ve bilgi alışverişinde bulunmak için buradalar, bununla ilgili bizimle görüşme gerçekleştirdiler. İmralı'da Sayın Öcalan üzerinde mutlak tecridin devam ettiği bir dönemde böyle bir heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Kıymetli bir görüşme oldu. Bu tür süreçlerde AB heyetlerinin bizimle dayanışma içinde olmalarını, heyetlerin ve aynı zamanda bu heyetlerin kendi ülkelerinde, kendi bulundukları ortamlarda tecrit meselesini gündemleştirmesi ve tecridin sonlandırılması için yapacakları çalışmaların önemli olduğunu düşünüyoruz.”

'7 AYDIR SAYIN ÖCALAN'DAN HABER ALINAMIYOR'

Buldan, şöyle devam etti: “Açlık grevlerinden sonra Sayın Öcalan ile birkaç görüşme gerçekleşti. En son yapılan görüşme 7 Ağustos 2019'da avukatlarıyla yapıldı. Bu görüşme ile açlık grevleri de sonlanmıştı. En son kardeşi Mehmet Öcalan'ın da 2019 Ağustosu’nda görüştüğünü biliyoruz.  Bu tarihlerden sonra Sayın Öcalan ile herhangi bir görüşme gerçekleşmedi ve 6 ay bitti, 7’nci aya girilecek. 7 aydır Sayın Öcalan ile herhangi bir görüşmenin yapılmadığını, herhangi bir açıklamanın alınmadığını belirtmek isterim.”
Buldan, “Sayın Öcalan sıradan bir hükümlü değil, sıradan bir tutuklu değil. Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridin bir an önce kaldırılmasını hem parti olarak hem Kürt halkı olarak dile getiriyoruz. Bunun altını önemli çizmek istiyorum. Şu an Türkiye cezaevlerinde bulunan bütün tutuklu ve hükümlüler aile ve avukat görüşmelerini nasıl gerçekleştiriyorsa Sayın Öcalan da aynı hukuki çerçevede hem ailesi ve avukatları ile görüşme yapma hakkına sahiptir. Bu mesele hükümetin keyfine bağlı olarak, hükümetin istediği zaman bu görüşmelerin yapılıp yapılmaması anlayışından vazgeçilmesi gerekiyor. Bu anlamda Sayın Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış mutlak tecrit bir an önce sonlanmalıdır” diye konuştu.

WARD: TECRİDE KARŞI FARKINDALIK YARATACAĞIZ

İngiltere İşçi Partisi milletvekili üyesi Julie Ward, İmralı konusunda derinliğine bilgi sahibi olduklarını vurgulayarak, şöyle dedi:
"Uzun süredir bu süreci takip ediyoruz. Biz küresel çapta örgütlenmiş bir dayanışma ağının parçasıyız. Bu dayanışma ağı geçen sene açlık grevinde daha görünür hale geldi. Buradaki arkadaşlarımızdan bazıları daha önce İmralı Delegasyonu üyeleriydi. Daha önce buraya gelmişlerdi Sayın Öcalan üzerinde tecrit devam ederken. Bizim de hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda bu etkinlikleri devam ettirmemiz, durumu takip etme ve bu konuda söz söylemeyi devam ettirmemiz gerekiyor."
Ward, şöyle devam etti:
"İmralı üzerinde bu tecrit devam etmekte. Dolayısıyla biz de bu konuyu önce anlayıp, sonra da uluslararası alanda, kendi ülkelerimizde bu mesele hakkında farkındalık yaratma bilinç yükseltme çabalarımıza devam etmek istiyoruz. (...) Hükümet üzerinde uluslararası kamuoyundaki baskılarımızı devam ettireceğiz. Burada olmak, HDP ile görüşmek bizim için önemli çünkü detaylara hakim oluyoruz.

'SAYIN ÖCALAN'IN ETKİSİ BÜYÜK'

Bu yaptığımız görüşmelerden görebildiğimiz durum Türkiye’nin güvenlik hassasiyetleri, Suriye’ye yönelik değerlendirmeleri olmuştu. Sayın Öcalan için açlık grevindeki insanların nasıl kaygılı olduklarını gördük.  Bizim bütün bu görüşmelerden görebildiğimiz Sayın Öcalan'ın Kürtler üzerinde çok büyük bir etkisi olduğudur."
Ward, HDP'ye dönük baskılara ve Selahattin Demirtaş'ın rehineliğine de dikkat çekti. Ward, "Kürtlerin büyük bir baskı politikasına maruz kaldığını biliyoruz. Mücadele devam ediyor, biz de sizinle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz" dedi.
Adalet Bakanlığı ile ilgili görüşme yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine ise Ward, “Bu defa da yazdık Adalet Bakanlığı’na ancak şu ana kadar herhangi bir cevap alamadık. Daha önce de geldiğimizde benzer bir durumla karşılaşmıştık” yanıtını verdi.