UNICEF: 1 milyarı aşkın uzaktan eğitime erişemiyor

BM’ye göre, dünyada okul çağındaki 1,3 milyar çocuğun özellikle salgın ortamında önemli hale gelen internet erişimine sahip.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (UIT) tarafından yayınlanan ortak rapora göre, çocuklar bu yıl da ciddi oranda eğitimden geri kalacaklar.

Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde okulların önemli oranda kapandığı hatırlatılan raporda, internet üzerinden uzaktan eğitimin tek çözüm haline geldiği belirtildi. İnternet erişiminin ise herkes için olanaklı olmadığına işaret edilen raporda, 3-17 yaş arası 1,3 milyar çocuğun bundan mahrum olduğu bilgi paylaşıldı.

Lise ve üniversite çağındaki gençlerin durumuna da değinilen raporda, bu gruptakilerin ise yüzde 63’ünün internet bağlantısının olmadığı kaydedildi.

AFRİKA VE ASYA’DA OLDUKÇA KÖTÜ

İnternete ve diğer teknolojilere erişimin salgından önce de farklı ülkelerin çocuk ve gençleri arasında bir uçurum oluşturduğunun not edildiği raporda, yoksul ülkelerde okul çağındaki her 20 öğrenciden sadece birinin evinde internete erişebildiği bilgisi verildi. Özellikle Sahra Altı Afrika’sı ile Güney Asya ülkelerinde bu durum böyle iken, gelişmiş ülkelerde ise evinde internete erişim oranı 10’da 9 düzeyinde.

“GELECEKLERİNDEN YOKSUN BIRAKIYOR”

UNICEF yöneticilerinden Henrietta Fore, “Bu kadar çocuğun günümüzde internete erişiminin olmaması bir boşluk değil, başlı başına bir uçurumdur” diye konuştu. Fore, bunun gençler açısından ise modern ekonominin imkanlarından faydalanamayacakları anlamına geldiğini vurgularken, “(erişimin olmaması) onları dünyadan izole ediyor” diye ekledi.

Salgın önlemleri nedeniyle birçok ülkenin okullarını kapatarak uzaktan eğitime geçtiğini hatırlatan Fore, “Daha keskin bir şekilde söylemek gerekirse, internet erişiminin olmayışı gelecek nesillerin geleceklerinden yoksun bırakıyor” dedi.