Üreme Sağlığı Yasa Tasarısına karşı kadınlar örgütleniyor

Üreme Sağlığı Yasa Tasarısına karşı kadınlar örgütleniyor

Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu, geçtiğimiz yıl tartışılmaya başlanan 'kürtaj yasağına'a karşı daha kararlı şekilde örgütleniyor. Platform, hükümetin, 'Üreme Sağlığı Yasa Tasarısı'na karşı kadın cephesinden daha güçlü bir şekilde cevap olabilmek için çalışmalarına hız kazandırdı.

2012 yılının Nisan ayından itibaren kısıtlanmaya çalışılan ve kadınların yoğun tepkisi ve eylemleri ile geri çekilen kürtaj hakkına ilişkin düzenlemeler, şimdi yeniden "Üreme Sağlığı Yasa Tasarısı" olarak gündemde. Bu tasarının içeriği hakkında henüz netleşen bir şey olmamasına rağmen kadınlar, tedbiri elden bırakmak istemiyor. İzmir Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu'nu oluşturan kadınlar, 9 aydır tüm bu süreçlere dair politikalarını oluşturmak için geniş katılımlı toplantılar yapıyor.

Çalışmalarına ve amaçlarına ilişkin ANF'ye konuşan platform üyesi kadınlar, kürtaj yasağının yaratacağı sosyolojik-psikolojik sorunlara dikkat çekti.

Platform üyelerinden Psikolog Duygu Öz, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'kürtaj cinayettir' söylemeleriyle başlayan süreci değerlendirerek, bu duruma tepki gösteren kadınların sokağa çıktığını hatırlattı.

‘KÜRTAJ YASAĞI FİİLİYATTA UYGULANIYOR’

Kadınların kararlı duruşu sonucunda kürtajla ilgili yasanın çıkartılmadığını, buna rağmen hastanelerde fiili olarak 'kürtaj yasağı'nın başlatıldığına dikkat çeken Öz, "Yasalara göre bir kadın 10 aya kadar kürtaj yaptırabilir. Ancak hastanelerde Başbakan Erdoğan'ın söyleminden sonra fiili olarak kürtaj yasaklanmış gibi bir tutum sergilenmeye başlandı. Örneğin, çocuğunu aldırmak isteyen bir kadın hastaneye gittiğinde doktorların psikolojik baskısına maruz kalabiliyor" diye konuştu.

‘KENDİ SAĞLIĞIMIZI POLİTİKALARA KURBAN EDEMEYİZ’

Hükümetin 'Üreme Sağlığı' adı altında yeni bir yasal düzenlemeyi gündemine aldığına işaret eden Öz, "AKP hükümeti o gün kürtajla ilgili bu söyleminden vazgeçmiş gibi görünse de şimdi Üreme Sağlığı denilen yeni bir düzenlemenin peşinde. Bu düzenlemenin içeriğiyle ilgili bilgimiz net değil. Ancak geçen yıl gibi kendimizi hazırlıksız yakalatmamak ve kendi tercihimizle ilgili kararımızın elimizden alınmaması için böyle bir platform kurduk. Kendi bedenimizle ilgili kararlarımızı hükümetin politikalarına endeksleyemeyiz" dedi.

KÜRTAJ YASAĞI KADINLARIN RUH VE BEDEN BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZAR

Kendisinin de bir psikolog olduğunu hatırlatan Öz, kürtaj yasağının kadının ruh halinde büyük olumsuzluklar oluşturacağını, merdiven aldı kürtajlar nedeniyle hayati tehlikelerin artacağını söyledi.

PLATFORM TÜM KADINLARA AÇIK

Platform üyesi Özge Yolcu ise, AKP hükümetinin yeni yasa tasarısına karşı örgütlü bir yanıt vermek için böyle bir platforma ihtiyaç duyduklarını söyleyerek, kürtajın hak olduğunu düşünen her kesimden kadınla yan yana gelmeyi hedeflediklerini ifade etti.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Eğitmen olan Ayla Erdoğan da, kürtajın kadınlar için neden bir 'hak' olduğu konusunda eğitimler verdiklerini aktararak, kadın bedenine yapılacak her hangi bir müdahalenin kendi talebiyle olması gerektiği konusunda bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını kaydetti.