Van'da AKP'nin bitmeyen açılış sahnesi

Her seçim öncesi tekrar açılışlar yapmayı alışkanlık haline getiren AKP hükümeti, Van Kapıköy Sınır Kapısı'nı 8. kez açacak. 

Yıllardır Kürt halkına karşı savaş ve ölümden başka birşey getirmeyen AKP hükümeti her seçim öncesi sahte açılışlarla halktan oy istiyor.

Van’ın Saray İlçesinde bulunan ve halkın en önemli geçim kaynaklarından biri olmasına rağmen dönemin Ticaret Bakanı Kürşat Tüzmen tarafından "PKK burdan para topluyor" gerekçesiyle kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı için yeni bir açılış töreni hazırlanıyor. 

Kapıköy Sınır Kapısı, son olarak 24 Haziran seçimlerinden önce AKP Van Milletvekili Beşir Atalay tarafından açılmıştı. Atalay’ın "açılışını" yapmasına rağmen gerçekte açılmayan sınır kapısı için AKP yerel seçimler öncesi yine harekete geçti.

HER SEÇİM AYNI VAAT

Kapıköy Sınır ve Ticaret Merkezi'ni kapatan AKP hükümeti daha sonra her seçim öncesi sınır kapısını açmayı seçim vaadi olarak Vanlılara sundu. Kapıköy Sınır Kapısı bugüne kadar AKP hükümeti tarafından 7 defa açıldı.

AKP  Van İl Örgütü yetkilileri, "100 milyon lirayı aşan yatırım bütçesiyle 2 yıl önce temeli atılan Kapıköy Gümrük Kapısı, Türkiye'nin en modern gümrük kapılarından biri olarak hizmet verecek"açıklamasında bulundu.

AKP ile birlikte sınır kapısı açmak için çalışmalarını sürdüren Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN-TSO) Başkanı Necdet Takva, "Komşu ülkelerimizle ticarette herhangi bir engel olmamalı. Yeni gümrük kapısının bu anlamda bir nefes olacağını düşünüyorum. Yaklaşık 100 milyon liraya mal olan Türkiye'nin en modern kapılarından birinin Van'da inşa edilmesinin turist çekim gücünü artıracağına inanıyoruz" iddiasıyla gerekçelendirdi. 

AKP HÜKÜMETİNİN AÇILIŞ TÖRENLERİ

AKP’lilerin sanki ilk defa açılacakmış gibi propagandasını yürüttüğü sınır kapısının daha önce gerçekleşen açılış tarihleri şöyle:

* 18 Temmuz 2009: Van'da 2 gün devam eden Türkiye-İran Sınır Ticareti Ortak Komitesi 6. dönem toplantısı sonunda 2 ülkenin Dış Ticaret Müsteşar Yardımcıları arasında protokol imzalandı.

* 24 Ekim 2010: Van ile İran İslam Cumhuriyeti Hoy kenti esnaflarının bulunduğu Sınır Ticaret Merkezleri, Van'ın Saray ilçesi Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nda düzenlenen törenle açıldı.

* 2 Mart 2010: Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması için imzalar atıldı.

* 30 Ocak 2011: Van’ın Saray ilçesindeki İran’a açılan Kapıköy Sınır Kapısı transit karayolu geçişine açıldı.

* 16 Nisan 2011: Kapıköy Sınır Kapısı  AKP’li yetkililerin katıldığı törenle açıldı.

* 10 Ekim 2015: AKP Van Milletvekili Adayı ve eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "En kısa zamanda gümrük kapısı tekrar açılacak. Bizzat ben gidip kapıyı açacağım" dedi ve 19 Ekim 2015’de sınır kapısının açılışı yapıldı.

* 15 Haziran 2018: Kapıköy Sınır Kapısı yine AKP’li yetkililerin katıldığı görkemli bir törenle açıldı.