Van'da tutuklular köle koşullarında zorla çalıştırılıyor

Van’da AKP’li Tuşba Belediyesi, adli tutukluları zorla ve düşük ücretle çalıştırarak ürettiği ekmekleri satarak kâr ediyor. Fırıncılar belediyeye tepkili.

Halk Ekmek Fırını bile açamayacak kadar başarısız olan AKP’li Tuşba Belediyesi yeni bir yöntem buldu. Belediye, cezaevi yönetimi ile anlaşarak, fırında adli tutuklu ve hükümlüleri günlük 10 TL’ye çalıştırmaya başladı ve buradan sağlanan ekmeği halka satıyor.

Günlük 7-8 bin ekmeğin üretildiği cezaevi fırınında belediye ve cezaevi yönetimi büyük kâr elde ederken, tutuklu ve hükümlüler köle gibi çalıştırılıyor. 

AKP’li Tuşba Belediyesi Başkanı Fevzi Özgökçe, ilçenin 8 noktasına büfe kurarak tutuklu ve hükümlülerin ucuz iş gücünden yararlanıyor. 

Tutukluların köle koşullarında çalıştırılması ve bundan para kazanılması tepkilere neden oldu.

GÜNLÜK 10 LİRAYA ÇALIŞIYORLAR!

Fırıncılar Odası'na bağlı esnaflar, çıkardıkları ekmeğin maliyetini bile karşılayamaz durumda olduklarını söyleyerek, “Zaten akaryakıt almış başını gidiyor. Durum böyle iken, Tuşba Belediyesi cezaevlerinde kira, elektrik, sigorta gibi ek maliyetler olmadan, günlük 10 TL’ye hükümlü çalıştırarak sağlıksız ekmek üretiyor" dedi.

'EMEK SÖMÜRÜSÜ VE BELEDİYENİN BAŞARISIZLIĞI...'

Van Fırıncılar Odası yöneticileri ise şunları ifade etti: “Mahkumların çalışma koşullarına ilişkin bir mevzuat var. O mevzuata göre kâr amacı gütmeyen çalışmalar yapılabilir. Tuşba Belediyesi buradan bir kâr sağlıyorsa orada bir emek sömürüsü var, mahkumların durumundan faydalanılıyor. Tuşba Belediyesi ucuz ve kaliteli ekmek üretmek istiyorsa neden bir halk fırını açmıyor? Ucuz iş gücü yaratıp kâr amacıyla yapılan bir faaliyet. Bizler yüzlerce insanı sigortalı olarak istihdam eden fırıncılarız. Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, başarısızlığının faturasını esnafa çıkarıyor.”