Van’dan Mersin’e Paris Katliamı anması

Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen üç Kürt kadın devrimci, Maraş, Siirt, Van ve Mersin’de anıldı.

9 Ocak 2013 tarihinde katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez, birçok kentte düzenlenen eylemlerle anıldı. Aynı etkinliklerde Şırnak'ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016 tarihinde katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar unutulmadı.

MARAŞ

Fidan Doğan, Maraş’ın Elbistan ilçesindeki Hançiplak (Xopon) Mahallesi'nde bulunan mezarı başında anıldı.

Yoğun yağışa rağmen gerçekleştirilen anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun, Barış Anneleri, birçok kentten TJA aktivisti ve HDP Kadın Meclisi üyeleri ile Doğan’ın yakınlarının da aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı. Anmadan önce mahalle ve mezarlık, polis ve jandarma tarafından ablukaya alındı.

Anmada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Paris ve Silopi’de gerçekleşen katliamın faillerinin aynı kişiler olduğunu belirterek, “Çok uzakta değiller Ankara'dalar. Tarihte hep kadınlar hedef alındı ve katledildi. HDP Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri olarak, bu katliamın hesabını sormaktan biran olsun geri durmayacağız. Bu katliamlarla verilen mesaj ‘mücadele etmeyin’ idi. Ancak burada bir kez daha sesleniyoruz; onurlu bir barışı sağlayana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.  

Doğan'ın mezarına sloganlar eşliğinde karanfiller bırakılarak anmaya son verildi.

VAN

Van'da Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jînen Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından düzenlenen anma etkinliğine Barış Anneleri Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü yöneticileri, HDP milletvekilleri Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Sık sık “Şehit namirin” sloganı atıldığı anmada, kadın devrimcilerin yaşamı ve mücadelesini anlatın sinevizyon gösterimi yapıldı.

Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, faillerin hala yargılanmadığını hatırlatarak, mücadelelerinin sürdürüleceğini söyledi.

HDP’li Muazzez Orhan, Paris ve Silopi katliamlarını hatırlatarak, her iki katliamında da kadın özgürlük mücadelesine dönük olduğunu ifade etti.

Orhan, “Katledilen kadınların hayallerini, taleplerini mücadeleyle gerçekleştireceğiz. Bu kutsal topraklarda özgür bir yaşamı inşa edeceğiz. Hiçbir güç, Kürt kadının mücadelesinin önüne engel olamaz” dedi.  

Anmada, bir süre önce şehit düşen HPG gerillası Êgid Civyan’ın (Vahdettin Karay) kaleme aldığı “Ey Paris” isimli şiiri okundu.

SİİRT

Siirt’te ise TJA, aynı amaçla HDP İl Örgütü binasında anma etkinliği düzenledi. Deniz Poyraz Konferans Salonu’nda gerçekleşen anmaya, HDP Grup Başkan Vekilli Meral Danış Beştaş ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı.

Katledilen kadınların mücadelesini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan HDP Grup Başkanvekilli Meral Danış Beştaş, "Katliamların planlı bir şekilde gerçekleştirdiklerini gördük. Eğer planlı bir saldırı olmasaydı Paris'in orta yerinde 3 kadın katledilmezdi Silopi’de üç kadın katledilemezdi. HDP il binasına girip Poyraz katledilemezdi. Bunların hepsi planlanmış katliamlardır. Burada amaçlanan kadının direnişçi kimliğidir. Ancak hedeflerine ne Paris'te ne Silopi'de ne de İzmir'de ulaşabilirdiler. Kadının direnişçi ruhu gün geçtikçe daha da güçlenerek, bu zihniyete karşı yeni kazanımlar elde ediyor" dedi. Anma, dengbêj dinletisiyle son buldu.

MERSİN

Paris’te katledilen üç kadın devrimciden biri olan Leyla Şaylemez, Mersin’deki mezarı başında anıldı.

Güneykent Mezarlığı’ndaki anmaya, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) üyeleri, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP, DBP Meclis üyelerinin aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.  

Barış Annesi Meryem Erbey, “Artık kadınlar üzerinde süren katliamlara yeter diyoruz. Barış Anneleri olarak, ülkeye demokrasi ve barış gelinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kendine insan diyen herkesin bu katliamlara karşı sesini yükseltmesi gerekir. Artık yeter” dedi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Paris Katliamı ile Kürt halkıyla barış sürecinin inşa edilmesi engellenmek istendi. Ona dair büyük bir provokasyondur” diye konuştu.

Hatimoğulları, “Katliamları gerçekleştirenler, açığa çıkartılmadığı sürece, bu ülkede Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümünden bahsetmek mümkün değildir. Bu ülkede kadın-erkek eşitliğinden bahsetmek mümkün değildir. Mücadelemiz, hiçbir kadın katledilmeyene dek devam edecektir” şeklinde konuştu.

Konuşmalar ardından Şaylemez’in mezarına karanfiller bırakıldı.