Van’ın geleceğine kayyum ipoteği

Van’da iki yıl önce gasp edilen belediyelere atanan kayyumlar, Mart 2019’dan sonra ödeme planıyla 200 milyon TL’den fazla kredi çekerken, HDP’ye büyük bir enkaz bırakıyor.

Gasp edilen belediyelere atandıktan sonra DBP’li belediye kaynaklarının farklı yerlere aktarıldığını iddia eden kayyum yönetimleri, neredeyse Van’da tüm belediyeleri yüzde 200 daha fazla borçlandırdı. Kayyum belediyeleri 2.5 yılda borçlanmalar konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Kayyumlar, ödeme planını Nisan 2019’dan itibaren başlatarak seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılan HDP’li yönetimleri büyük bir borç ipoteğinin altına koydu. 

DBP’li Büyükşehir Belediyesi, 2009’da AKP’en kalan 700 trilyon borcu ödeyerek sıfırlamıştı. DBP’li Büyükşehir Belediyesi’nin bıraktığı 197 milyon TL borcun 82 milyonu, 2009’dan önce belediyeyi yöneten ve soruşturmalık olan AKP’li belediyeden kalırken, diğer kısmı da 2016’da VASKİ ve Büyükşehir’in bütçesinin yüzde 25’lik kısmına tekabül ediyor. DBP’li belediyeden kalan 197 milyon TL’lik borcun büyük bir miktarı 2014’te kapatılan belde ve ilçe belediyelerinin borçları olup, bu borçlar tüm Türkiye’de Hazine’ye devredilirken AKP’nin seçimleri kazanamadığı yerlerde belediyelere yüklendi.

GERÇEK BORCU SEÇİMDEN SONRA ÖĞRENİRİZ

Konuya ilişkin bilgi veren Van Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cahit Bozbay, bugün itibariyle 800 trilyon gözüken belediye borcunun gerçeği yansıtmadığını, asıl gerçek borcun 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ortaya çıkacağını söyledi. Tahmini olarak 1 katrilyonun üzerinde borçlanan belediye yönetiminin bunu halktan gizlediğini kaydeden Bozbay, “Biz kendi dönemimizde borç dökümlerini kamuoyuyla paylaştık. Belediyemizin borcu yoktu ancak şu anda Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ’nin yaklaşık borcunun 1.5 kat trilyon TL olduğunu seçimden sonra daha net anlayabiliriz. Her özel bankadan İller Bankası aracılığı ile krediler çekilmiş. Tüm bunların ödeme planının Mart 2019’dan sonrasına ertelenmesi ise gerçek niyetlerini ortaya koyuyor. Tam bir bilgi kirliliği ve manipülasyon söz konusu” dedi.

ÖZALP’TA 33 MİLYON BORÇLANDI

DBP’li Belediye döneminde 6 milyon TL borç kalırken, belediyenin gasp edilmesinden bu yana sadece çekilmiş kredi oranı 33 milyon TL… Bu borçları 31 Mart 2019’da seçilecek olan belediye yönetimi ödeyecek.

ÇALDIRAN’DA 106 TRİLYON

DBP’li Çaldıran Belediyesi 8 milyon TL borçluyken belediyenin gasp edilmesinin ardından kayyumlar 106 milyon TL borçlandı. Çaldıran kayyumu ayrıca 66 milyon TL kredi çekti. Özalp’ta olduğu gibi Çaldıran kayyumu da ödeme planını Nisan 2019’dan sonrasına bıraktı.

HİZMETİ ENGELLEMEK İSTİYORLAR

Çaldıran’da belediyenin borçlanmasına ilişkin bilgi veren DBP’li Belediye Eşbaşkanı Faruk Demir, “Bizim dönemimizde 8 milyon borç kalmıştı. Önceki AKP’li belediyeden bu kadar borç devralmış ve borçları sıfırlamıştık. Bize kayyum atandığından bugüne Çaldıran Belediyesi 80-106 milyon bir borç edinmiştir. Özel bir bankadan İller Bankası aracılığıyla ödemesi Nisan ayından başlaması kaydıyla 66 milyon TL kredi çekilmiş.  Şimdiden seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılan HDP, ipotek altına alınmıştır ve işlevsiz bırakılmak istenmektedir. Biz belediyeleri aldığımız zaman ciddi bir borçla almıştık, belediyeler gasp edildi sistem ve AKP’li kayyumlar halka hizmet değil, gelecek belediye yönetimleri borç altında bırakarak halka hizmeti engellemek istiyorlar” dedi.

EDREMİT’TE 50 MİLYON BORÇ

Van’ın Edremit İlçesinde ise DBP’li Belediyeden 2 milyon 660 borçla gasp eden kayyum Atıf Çiçekli’nin şu anda görülen borç miktarı 50 milyonu aşmış durumda. HDP’ye yönelik hakaretleri ile bilinen kayyum Çiçekli, üç defa ayrı ayrı kredi çekerek, bunların tüm ödemesinin ise Mart 2019’dan sonraya kararlaştırdı.

BORCU HALKTAN GİZLİYORLAR

Edremit’te yaşananlara ilişkin bilgi veren DBP’li Edremit Belediye EşBaşkanı Rojbin Çetin, gideri geliri daha fazla olan bir belediye olarak önemli hizmetler ürettiklerini, şu anda ki belediyenin iktidar desteği ve kardeş belediyelerin yardımlarına rağmen 50 milyon borçlandığını kaydetti. Çetin, şunları söyledi: “Şu ana kadar kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadılar. Ancak bütün belediyelerin geleceğe dair borç ipoteği altına alındıklarını görüyoruz. Bizim bıraktığımız borç çok ise sadece 2 milyon 660 bin TL miktarındadır.” 

ERCİŞ BORÇ BATAĞINDA

Van’ın en büyük ilçesi olan Erciş’te ise kayyumlar borçlanırken, borçlanmaya itiraz eden memurlar ise açığa alınıyor. Erciş’te DBP’li Belediye’nin 40 milyon deprem tazminatı dışında herhangi bir borcu olmamasına rağmen gasp edilmesinin ardından atanan kayyumlar 300 milyon borçlandı. 4 özel bankadan kredi çeken kayyumlar, “Ben bu vebalin altına girmem, buna imza atmam” diyen muhasebe müdürü Mustafa Davutoğlu’nu görevden alarak yerine Kemal Taş’ı muhasebe müdürü olarak atadı.

SIFIR BORÇLU GÜRPINAR’IN 30 MİLYON

Van’ın coğrafik olarak en büyük alanına sahip ilçesi Gürpınar’da DBP dönemi borçsuzken gasp edildikten sonra yoğun yoğun borçlanmaya gidildi. Kayyum, geçen hafta içinde 30 milyon TL kredi talebinde bulunurken, başvurusu kabul edildi.

İPEKYOLU 50 MİLYON BORÇLANDI

Van’ın merkez ilçelerinden olan İpekyolu Belediyesi DBP döneminde borçlanmayı bırakın, kasada 22 milyon TL bıraktı. Bu hazır paraya konan gaspçı kayyum, iki yılda 30 milyon kredi çekerken, belediyeyi 50 milyon borçlandırdı.