Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin açılışı yapıldı

Wan Barosu, Kadın Hakları Merkezi’nin açılışını yaptı. Açılışta devlet güçlerinin kadınlara dönük saldırılarına da dikkat çekilerek, "Her saldırıda başvuruya açığız" denildi.

Wan Barosu, Kadın Hakları Merkezi Danışma Ofisi’nin açılışını yaptı. Van Adliyesi’ndeki açılışa, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, DEM Parti Wan İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, Wan Baro Başkanı Sinan Özaras’ın yanı sıra çok sayıda baro üyesi avukat ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Açılış öncesi adliye önünde yapılan açıklamada konuşan Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Mariye Bildirici Borazan, 8 Mart'ı selamlayarak, "Hep birlikte sesimizi yükseltmek için bize ait olan bugünü önemsiyoruz” dedi.

Mariye Bildirici Borazan, Wan’da yaşanan şiddet, tecavüze karşı eylemselliği büyüterek, tüm kadınları mücadele alanına çekmeyi amaçladıklarını belirtti.

“Bütün kadınların hakları için sahadayız” diyen Mariye Bildirici Borazan, şöyle devam etti: “Ücretsiz ev içi emeğe karşı, anneliğe yüklenen kutsallık atfının bizleri talep etmediğimiz sorumluluklara itmesine karşı, serbest piyasa koşullarında eşit işe eşitsiz ücrete karşı, mülteci kadınların maruz bırakıldığı cinsel saldırılara karşı, kadına yüklenen güzellik, naiflik ve dünyayı güzelleştirme sorumluluğuna karşı safları sıklaştırıyor ve her kadının istediği gibi görünüp istediği gibi yaşama hakkını sonuna kadar savunuyoruz. Erkekliğe, mikro ve makro düzeyde erkek iktidarları ile erkek uygulamalarına karşı her türlü hukuki mücadeleyi görev alanımıza dâhil ediyoruz.”

'HER SALDIRIYA KARŞI BAŞVURUYA AÇIĞIZ'

Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak her türlü şiddet karşısında başvurulara açık olduklarını ifade eden Mariye Bildirici Borazan, “Üniformalı şiddeti, mülteci kız kardeşlerimize yönelik her türlü şiddet, aile içi şiddet ve İstanbul Sözleşmesi ile korunan haklarımıza yönelik her saldırıda başvuruya açık olduğumuzu bildiriyoruz. Savaş süreçlerinde en çok zarar görenler olan, cinsel saldırılara maruz bırakılan ve görmezden gelinen tüm kadınları, İran rejiminin baskı altında tuttuğu ve iradesini yok sayıp canına kast ettiği kadınları, Rojava ve Filistin’deki kız kardeşlerimizi sevgi ve dayanışma ile kucaklıyoruz” şeklinde konuştu.

Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Avukat Rabia Özgökçe, 2011’den bu yana baro olarak şiddete maruz kalan tüm kadınlara hukuki destek verdiklerini ancak şiddete karşı merkezleşmenin önemli olduğunu söyledi.