Xantûr’un şehitlerden Goran Goyî

Gerilla, onurlu yaşamak kadar, topraklarını koruyarak şehadete ulaşmanın gururunu miras bırakır. Kahramanca sonsuzluğa yol alan Goran Goyî de bunlardan biriydi.

Bir yolculuğun adıdır gerilla yaşamı, her adımında yeni bir şey keşfedersin. Bir sevgi çağlayanıdır gerilla dünyası, durmadan akarsın tüm yüreklere. Bir kahramanlık deryasıdır gerilla savaşımı, destanlar nakşedersin tarihin en parlak sayfalarına. Her gerilla, ülkesi ve halkı için büyük kahramanlıklar sergilemekten kaçınmadığı gibi sonsuz bir fedakarlıkla mücadeleyi sahiplenir. Emek verir, ter akıtır, kan döker. Yaptığı her çalışmada, adımladığı her patikada, göğüslediği her zorluğa aşkla katılmasını bilir. Yaşamı tutku düzeyinde sevmeseydi yok edilmek istenen bir halk için bu kadar zorluk çeker miydi? Yaşanan her zorluk ve engel, daha özgür ve adil bir yaşamı yaratmak içindir.

Doğru yaşamanın arayışçılarından biri de masum ve güler yüzlü cesur gerilla Goran’dı. Zalimlerin zorbalığını kabul etmediği için anlamlı yaşamanın meskenine gelerek mücadele etmeyi seçmişti. Genç olmasına rağmen doğru gitmeyen bir sistemin, yok edilmek istenen bir halkın olduğunu fark etmişti. O yüzden 2016’da mücadelenin diyarı dağlara gelerek özgürlüğe ilk adımını atmıştı.

Genç yaşının enerjisiyle girdiği ortama büyük bir coşku, heyecan katardı. Bulunduğu her çalışmada emek harcar, çaba verir ve kendini en iyi şekilde katmayı esas alırdı. Her şeyin emekle yaratıldığını, tüm güzelliklerin emekle yoğurulduğunu bilirdi. Emeğiyle kendini yaratan Goran, kısa sürede sevilen bir gerilla, cesur bir savaşçı oldu.

Kürdistan’ın cennet diyarlarından biri olan Heftanin’deydi. Bu muhteşem coğrafyada gerilla olmanın sevincini yaşarken düşmana olan kini ve öfkesi daha da büyüdü. Korkusuzluğu, cesareti, soğukkanlılığıyla düşmanın üzerine gider ve gittiği eylemde silah kaldırırdı. Yaşamı, mücadelesi, savaşımıyla kendini yaratan Goran, Xantûr’da kahramanlık destanını yazar.

Türk ordusu, 16 Haziran gecesi Heftanin’e işgal saldırısı başlatırken Xantûr’u 50 defa uçaklarla vurdu. Yoğun tekniğe rağmen gerillanın sarsılmaz iradesi ve inancının kıramadı. Bu toprakların bedelsiz olmadığını, fedakarlık gerektirdiğini bilen gerilla, bu bilinçle savaştı, çünkü onlar için şeref ve onur, soyut kavramlar değildir. Onurlu yaşamak kadar, onurluca topraklarını koruyarak şehadete ulaşmanın gururunu yaşarlar. Düşmanın topyekun saldırılarına rağmen kahramanca sonsuzluğa doğru yol alan cesur gerilla Goran Goyî de bunlardan biriydi.