‘Yardımların Kobanê ve Efrin’e ulaşması için kamuoyu oluşturulsun’

‘Yardımların Kobanê ve Efrin’e ulaşması için kamuoyu oluşturulsun’

Kürt Yüksek Konseyi Hizmet Komîtesi Üyesi Remziye Mehemed, çeşitli kurum ve kuruluşlarca toplanan yardımların Batı Kürdistan’a ulaşmaya başladığını, bunların ihtiyaca göre dağıtıldığını, ancak Kobani ve Efrin kentlerine giden güzergahta silahlı çeteler bulunduğu için, güvenlik nedeniyle yardımların bu iki kente ulaşmadığını kaydetti. Mehemed, Efrin ve Kobani üzerinden yardımların ulaştırılması için, özellikle Kuzey Kürdistan’daki kurumların kamuoyu oluşturmalarını istedi.  

Siyasî ve ekonomik ambargo kıskacında bulunan Batı Kürdistan için Kürdistan’ın diğer parçaları ile Avrupa’da çeşitli kurum, kuruluş ve siyasi parti tarafından başlatılan kampanyalar sonucunda toplanan yardımlar, bölgeye ulaşmaya başladı. Gelen yardımlar Kürt Yüksek Konseyi Hizmet Komitesi tarafından teslim alınarak, ihtiyaca göre illerde dağıtımı yapılıyor. Ancak yardımların dağıtımı şimdiye kadar sadece Cizre bölgesinde yapılmış, Kürdistan’ı parçalama politikaları sonucu coğrafik olarak Cizre bölgesinden ayrılan Kobani ve Efrin kentlerine ise yardımlar çok zor ulaşıyor.

SİLAHLI ÇETE GRUPLARI AFRİN VE KOBANİ’YE YARDIMLARI ENGELLİYOR

Bu iki kente giden yol güzergahı üzerinde silahlı çete grupları bulunduğu,  yurttaşların mallarına el koydukları, yardım ve ticari amaçla mazot vb. ihtiyaç maddelerini getiren kamyon sürücülerine araçlarıyla birlikte alıkoydukları için, ulaşım da zor sağlanıyor. Bunun bağlantılı olarak gönderilmek istenen yardımlar da ya zamanında gidemiyor ya da gönderilemiyor. 

Sorunun giderilmesi için ve yardımların Efrin ve Kobani kentlerine ulaştırılması için Batı Kürdistan’daki kurumlar girişimlerini sürdürüyor. Bu kurumların başında ise Kürt Yüksek Konseyi Hizmet Komitesi geliyor. Komîtenin çalışmaları ile gelen yardımlar konusunda ANF’ye konuşan Komite Üyesi Remziye Mehemed, Kuzey Kürdistan’da yardım kampanyası başlatan kurumlara da Efrin ve Kobanî için çağrıda bulundu.  

Şimdiye kadar Güney Kürdistan’daki sivil toplum kuruluşları, Rüstem Cudi Mülteci Kampı (Maxmur) ve Kuzey Kürdistan’daki kurum ve kurulaş tarafından gönderilen yardımların Cizre bölgesine ulaştığını belirten Remziye Mehemed, bu yardımların Hizmet Komitesi’nce teslim alınarak, kategorize edilerek listelerinin çıkarıldığını vurguladı.

LİSTELERE GÖRE İLLERE VE MÜLTECİLERE DAĞITILIYOR

Kategorize edilen yardımların, il halk meclisleri ile mahalle halk evleri tarafından yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan listelere göre, dağıtıldığını ifade eden Remziye Mehemed, dağıtımın da yine meclis ve halk evlerinin yardımı ile yapıldığını kaydederek, “Yardımların bir bölümünü öncelikle Serêkaniye kentine gönderiyoruz, yine oradan göç etmek zorunda kalan yurttaşlara veriyoruz. Çünkü orada çatışmalar var ve yurttaşlar zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Bunun yanı sıra yardımların bir bölümünü Şam, Heleb, Dêra Zor, Serêkaniyê gibi kentlerden göç ederek Qamişlo, Dêrik, Amudê, Dirbêsiyê gibi kentlere yerleşen yurttaşlar dağıtıyoruz. Ayrıca, yardımlar Dêrik, Girkê Legê, Tirbespiyê, Qamişlo, Hesekê, Amudê, Dirbêsiyê, Serêkaniyê, Tiltemir kentlerinde dağıtıldı.”

KUZEY KÜRDİSTAN’DAKİ KURUMLARA GİRİŞİM ÇAĞRISI

Cizre bölgesinin yanı sıra gelen yardımları Kobanê ve Efrin bölgelerine de göndermek istediklerini, ancak güvenlik nedeniyle birçok sorun yaşandığına dikkat çeken Hizmet Komitesi Üyesi Remziye Mehemed,  bu sorunlara ilişkin de şunları dile getirdi: “Kobanê’ye mazot gönderdik, ancak, daha sonra güvenlik nedeniyle yardımları gönderemedik. Kobanê ve Efrin yolu üzerinde silahlı çetelerin elinde bulunan araplara ait bazı yerlerde ciddi sorunlar yaşanıyor.  Çeteler yurttaşların mallarına el koyuyor, Rakka ve Halep gibi kentlerden mozot vb. şeyleri getiren kamyon sürücüleri araçlarıyla birlikte alıkonuluyor. Bu nedenle Kobanê ve Efrin kentlerine göndermek istediğimiz yardımların ulaşmasında zorluklar yaşanıyor. Şimdiye kadar gönderdiğimiz herhangi bir yardım alıkonulmadı, çünkü göndermeden önce yolları kontrol ediyoruz. Ancak çok zor ulaşıyor.”

 Sorunun giderilmesi için girişimlerini sürdürdüklerini vurgulayan Remziye Mehemed, yardım kampanyası başlatan kurum ve kuruluşların da bu konuda destek sunmalarını isteyerek, “Bu kapsamda özellikle Kuzey Kürdistan ve Avrupa’da yardım kampanyası başlatan kurum, kuruluş ve siyasi partilerden isteğimiz, yardımların Kobanê ve Efrin üzerinden gönderilmesi için girişim başlatmalarıdır” dedi.

‘KIRIKHAN SINIR KAPISINI AÇTIRABİLİRLER’

Türkiye’nin Hatay iline bağlı Kırıkhan İlçesi ile Batı Kürdistan’ın Efrin kentine bağlı Hemam Beldesi arasında Türkiye tarafından kapatılan sınır kapısı bulunduğunu hatırlatan Remziye Mehemed, özellikle Kuzey Kürdistan’daki kurumların kamuoyu oluşturarak, hükümet üzerinde baskı oluşturmaları halinde, kapının açılabileceğini vurgulayarak, bunun yaşadıkları sıkıntıları azaltacağını kaydetti. 

Şimdiye kadar un, şeker, pirinç, çocuk maması ve diğer yaşamsal ihtiyaçların bölgeye ulaştığını dile getiren Remziye Mehemed, çatışmalı bölgelerden Kürdistan’a yaşanan yoğun göç nedeniyle bu ihtiyaçların arttığına dikkat çekerek, “Belki, Cizre bölgesinin fazla yardıma ihtiyacı yok ve kendisine yeter, ancak yaşanan yoğun göç, yardımları gerekli kılıyor” şeklinde konuştu. 

Remziye Mehemed, özellikle kalıcı hastalıklar ve acil durumlar için ilaç, çocuk maması vb. yardımlara ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.