Yüksekdağ: Toplumsal değişim hareketi yeni yollar arıyor

AKP rejimi tarafından cezaevinde rehin tutulu HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ESP kongresine bir mesaj gönderdi. Yüksekdağ, “Toplumsal değişim hareketi kendine yeni yollar arıyor ve açıyor” dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 4’üncü Olağanüstü Kongresi'ni Ankara’da topladı.

“Özgürlük Sokakta Gelecek Sosyalizmde” sloganı ile yapılan kongreye Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sedat Şenoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve milletvekilleri ile 78’liler Girişimi üyeleri katıldı.

TOPLUMSAL DEĞİŞİM İSTEĞİ

Kongrenin açılış konuşması Türkçe ve Kürtçe yapılırken, ESP Genel Başkanvekili Özlem Gümüştaş, “Toplumsal kesimlerin çok büyük bir güç ve hareket kazandığı dönemde kongremizi topluyoruz” dedi.

Gümüştaş, “ Bu salonda alacağımız kararlar bize bir rol üstlendiriyor, söz söylüyor; daha büyük iddialarla yola koyulma çağrısı yapıyor. Özgürlük mücadelemiz, politik ve örgütsel gücümüzün bir sonucudur” dedi.

İktidarın sokakta yenildiği, çok büyük bir çöküşü yaşadığı döneme girdiklerini belirten Gümüştaş, “Toplumsal değişim isteği kadar mücadelemizi yükselteceğimiz güçlü bir zemin de var” diye konuştu.

YÜKSEKDAĞ: YENİ VE İYİ BİR KAVŞAĞA GELDİK

Bu konuşma ardından HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın rehin olarak tutuluğu Kandıra F Tipi Cezaevi'nden gönderdiği mesajı okundu.

Yüksekdağ’ın mesajı şöyle: “Bu önemli ve tarihsel günde yanınızda olmamanın burukluğunu yaşasam da hiçbir gücün aynı coşkuyu, amacı, yolu paylaşmamıza engel olamayacağını bildiğim için mutluyum aynı zamanda. Engelleri fazla, yokuşları zorlu, tehlikeli yollarda birlikte yürümek yoldaşlığı pekiştirir. Bizler de nerede olursak olalım ortak amacın yolundan yürüdükçe pekiştik ve daha fazla birleştik. Bugün umudumuzu, direncimizi, inancımızı tazeleyerek, yeni ve iyi bir kavşağa geldik.

ESP kongresi, Türkiye ve Kürdistan halk hareketinin, emekçi solun, kadın özgürlük mücadelesinin ve toplumun tüm kesimlerinden yayılan değişim isteğinin itilim kazanarak, tarihsel bir dönüm noktasına yol açtığı koşullarda gerçekleşiyor. Şüphesiz bu bir tesadüf değil, devrimci gerçekliğin kendisidir. Akanla birlikte akmak, hareketin ve değişimin tam merkezinde yer almak ESP’nin varlık kaynağıdır.

ÖRGÜTLÜ TOPLUM VE SOKAK EKSENİ

Geride bıraktığımız dönemde savaşın, imha pratiğinin, darbe OHAL saldırıları ve tekçi faşist rejim hakimiyetinin toplum ve yaşamı ağır bir mengeneye aldığı siyasi koşullarda, umudun ve direncin korunabileceğini, kazanabileceğini gördük ve yaşadık hep birlikte. Bundan sonra da örgütlü toplum ve sokak ekseni, yeni dönemde politik hareketin gelişeceği ana damar olacaktır. Uzun zamandır bazen parlayıp bazen sönen ama hiçbir zaman kesintiye uğramayan toplumsal değişim hareketi kendine yeni yollar arıyor ve açıyor. Her zaman kıvılcımını kendi bağrında taşıyan bu toplumsal hakikat, yaşamı, emekten, özgürlükten, barıştan ve güzellikten yana değiştirecek ana güçtür.

ESP VE TOPLUMUN YENİ YAŞAM ARAYIŞI

Gerçekleştirilen kongreyle, halklarımızın devrimci değişim ihtiyaç ve arayışına yanıt olacak kolektif iradenin büyütüleceğine inancım tam. Türkiye sosyalist ve devrimci demokratik hareketinin tarihsel geleneğini ve güncel dinamiğini üzerinde barındıran ESP, toplumun yeni yaşam arayış ve mücadelesinin de her zaman yılmaz bir savunucusu olmuştur. Bu uğurda amansız ve fırtınalı zamanların sayısız sınavından geçmiştir. HDP’ye rengini veren değerli bir bileşen olmanın ötesinde, Türkiye ve Kürdistan halklarını, işçi ve emekçilerin, kadınların, gençlerin umut ve direnç kalesidir. Bugünde kongreden aldığı güçle, bir devrimci misyon partisi olarak çok değerli ürünler vereceğine, çalışmalarıyla yol açacağına, politik önderlik düzeyimize önemli katkılar yapacağına eminim….”