Botan halkının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük talebiyle Cizre'den başlattığı "Öcalan'a özgürlük" yürüyüş korteji, yürüyüşün 5. gününde Mardin'de aralarında HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekilleri Gülser Yıldırım, Aysel Tuğluk, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol'un da bulunduğu yüzlerce kişi tarafından çiçeklerle karşılandı. Karşılamada konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı mahkum eden anlayışın eninde sonunda kaybedeceğini ifade ederek, eylemcileri sergiledikleri irade dolayısıyla kutladı. "Kürt halkının mücadelesi mutlaka kazanacaktır" diyen Türk, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Kürt halkı her zaman büyük bir hassasiyet göstermiştir. Bu dönem Sayın Öcalan'ın özgürleşme dönemidir ve bugün halkımız Öcalan'ın özgürlüğü için yorucu bir yürüyüş düzenlemektedir. Öcalan'ın özgürlüğü için Botan'dan yola çıkan bütün halkımızın önünde saygıyla eğiliyorum."
Türk'ün ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise hiçbir çabanın boşuna verilmediğini ifade ederek, " Bizler mücadele ve direnişle nice yollar yürüdük, nice zorluk, engeller aşıp bu günlere geldik. Bu yürüyüşteki irade ve kararlılık başaracaktır" dedi. Eylemle sadece Türkiye halkına mesaj verilmediğini kaydeden Yüksekdağ, " Bugün yüzlerce kilometre yürüyen arkadaşlarımız, Türkiye halkına ve Türkiye siyasetine seslenmiyor, aynı zamanda bütün dünyaya özgürlük için sesleniyor, Sayın Öcalan'ın özgürlüğü için sesleniyor. Çünkü Sayın Öcalan'ın özgürlüğü, bütün dünya halklarının, bütün bölge halklarının özgürlüğü ve kurtuluşu demektir" diye konuştu.
Türkiye halklarının barış içerisinde yaşaması için Öcalan'ın yıllardır büyük çaba içerisinde olduğunu belirten Yüksekdağ, "Bugün Türkiye halkları barışa giden bir yoldan geçiyorsa ve Kürt sorununun çözümünden, barıştan, bütün halkların eşitçe, bir arada yaşamasından bahsediliyorsa emin olun ki bu Sayın Öcalan'ın çabası ile olmuştur. Onun gösterdiği liderlik sorumluluğu ile olmuştur. Kutuplaşmaların ve gerilimin aşılması, bütün Türkiye halklarının kardeşleşmesinin sağlanabilmesi için Tüm Türkiye halkının güvenebileceği tek lider Sayın Öcalan'dır" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından eylemcilere Mardin'den 200 kişi dahil olurken eylemciler, coşkulu uğurlamanın ardından tekrar yola koyuldu. Mardin kent merkezi çıkışında Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencileri tarafından da alkış ve "Bijî serok Apo" sloganlarıyla karşılanan eylemciler, 40 kilometre yürüdükten sonra geceyi geçirmek için Mardin'e bağlı Murat Çiftliği (Axreşke) köyüne geçti. Köyde kurulan çadırlarda geceyi geçirecek olan yürüyüşçüler, yarın Diyarbakır'a doğru yürüyüşlerini sürdürecek